WNL

Grote verschillen in hufterboetes per gemeente, Amsterdam koploper

Politie en handhavers hebben het afgelopen jaar in Nederland 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag, maar de verschillen per gemeenten zijn groot. Dat meldt RTL Nieuws.

In Amsterdam en Tilburg werden de meeste mensen op de bon geslingerd voor overtredingen zoals foutparkeren, rechts inhalen, het achterlaten van straatafval of het niet opruimen van hondenpoep. In de hoofdstad ging het om 75 boetes per 1000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70.

In de meeste gemeenten waren dit er niet meer dan 10. Van alle boetes voor huftergedrag werd asociaal gedrag in het verkeer het vaakst bestraft, blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het gaat daarbij vooral om foutparkeren. Hiervoor werden afgelopen jaar 93.000 boetes uitgedeeld.

Bekijk op NPO Start alle afleveringen terug van het WNL-programma Hufterproef.

Ook in Rotterdam (52,6), ‘s-Gravenhage (49,1) en Enschede (47,4) werden bovengemiddeld veel boetes uitgeschreven voor huftergedrag. In Enschede was de stijging het grootst. In een jaar tijd werden in die stad 3,5 keer meer boetes uitgeschreven voor huftergedrag. Volgens de gemeente is dat te verklaren door de komst een camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad.

Tubbergen

Nergens werden zo weinig boetes uitgedeeld voor huftergedrag als in het Overijsselse Tubbergen: 0,7 per 1000 inwoners. Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten vooral te verklaren door lokaal beleid.

LEES OOK: ‘Willekeur’ in naar Nederland halen Afghanen: ‘Niet uit te leggen’

Door: Peter Visser

Exit mobile version