main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Martine (L) en Patrick van Dillenburg
Het Onderzoeksbureau - 12 augustus 2022 — 09:00

Vriendin van gedode Patrick van Dillenburg doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal: ‘Ik voelde mij heel eenzaam’

Wat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de politie in 2017 een undercovertraject Werken Onder Dekmantel start. De politie raakt een verdachte op het spoor, maar is de verklaring die de verdachte aflegt wel rechtsgeldig?

In 2019 worden er twee verdachten aangehouden, naar aanleiding van dit undercovertraject. Van Dillenburg wordt sindsdien onlosmakelijk verbonden aan een omstreden undercovermethode van de politie: de Mr. Big-methode. Via die methode proberen undercoveragenten verdachten een bekentenis te laten afleggen. Bijvoorbeeld over de verdwijning van Van Dillenburg. Met voldoende bewijs, kan de verdachte veroordeeld worden. Ad K. staat na dit traject voor de rechter. Rechtszaken volgen en onlangs diende het OM hoger beroep in.

Er is vanuit allerlei hoeken kritiek op de undercoverwijze waarbij de politie een zogenaamde criminele organisatie om een verdachte heen bouwt. Maar de naasten van Patrick van Dillenburg deden nooit eerder uitgebreid hun verhaal in de media. Tot nu. Voor het eerst spreekt Martine, de partner van Patrick, uitgebreid over hoe zij dit hele proces heeft beleefd. Daar gaat deze uitzending van de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau over.

Zaak Van Dillenburg

Na de verdwijning van Van Dillenburg werd het stil, maar in 2016 start de politie een coldcase onderzoek, doordat zij twee verdachten op het spoor raken. Vervolgens is het undercovertraject Werken Onder Dekmantel gestart, om zo enkele feiten los te weken bij de verdachten, met als doel om meer duidelijkheid te krijgen in de verdwijning van Van Dillenburg.

Undercoveragenten, die zich Sanne en Patrick noemen, infiltreren in het leven van Ad K. en diens partner Baukje. Ad K. verklaart meermaals tegen undercoveragenten hoe hij samen met een andere verdachte Van Dillenburg van het leven heeft beroofd. De verdachte vertelde tot in detail hoe hij Van Dillenburg had vermoord. „Vreselijk is dat”, reageert Martine. „Ik ken Patrick, maar onze zoon Aaron kent het maar tot zijn tweede. Hij heeft verdriet van een vader die hij nooit gekend heeft. Als je dan kijkt naar de krantenkoppen: ‘Amsterdammer door de shredder heen gehaald’. De meest vreselijke dingen lees je. Daar ben je niet op voorbereid. Dat is bizar. Al die details. Dat moet je niet visualiseren.” Op basis van die verklaringen werd Ad K. door de politie gearresteerd. K. vertelde later dat zijn verklaringen ‘stoerdoenerij’ waren, een ‘broodje aap-verhaal’.

Rechtbank

In 2019 is het traject Werken Onder Dekmantel afgelopen. Ad K. wordt dan opgepakt samen met medeverdachte Fred T. Martine kreeg te horen dat er mensen zijn aangehouden voor de moord op Patrick van Dillenburg. „We werden er meteen ingegooid. Ik was helemaal flabbergasted”. zegt Martine. „We hebben negentien jaar geleefd met een vermissing. Toen werd het opeens een moordzaak met verdachten.”

De zaak komt voor bij de rechtbank van Amsterdam. Martine woont de zaak bij, voor haar zoon. „Het is heel zwaar geweest voor mij, omdat het ook best eenzaam was. Aan de andere kant zitten mensen voor de twee daders en ik zat daar alleen. Heel heftig was dat.” Ondanks de eenzaamheid, onderging Martine de hele rechtszaak. „Er moet iemand zitten, want wat als Aaron ooit in zijn leven wel wil weten hoe het alles is geweest?”

Mr. Big

Op 2 maart 2021 worden de twee verdachten vrijgesproken, tot verbazing van Martine. De rechtbank is van mening dat zij niet kunnen beoordelen of de verdachten door misleiding of beloftes van de undercoveragenten zijn beperkt in hun verklaringsvrijheid. De rechtbank is van mening dat de Mr. Big-methode is toegepast door de politie, waarbij dus druk wordt uitgeoefend op een verdachte om een verklaring af te leggen.

Martine ziet dat anders. „Ik had niet het gevoel dat hij praatte onder dwang. Ik geloof zeker dat zij te maken hebben met de dood van Patrick. Ik kan mij niet voorstellen dat je zo gedetailleerd een bekentenis doet, met zoveel details”, vertelt Martine, die vertrouwen heeft in undercoveragenten. „Ik denk dat je op geen andere manier kan infiltreren”, legt Martine uit, die de politiemensen erg dankbaar is. „Heel dankbaar, want er is meer bevestiging gekomen.”

Hoger Beroep

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Die zaak heeft recent plaatsgevonden. Alleen Ad K. moet dan nog voor de rechter komen, want medeverdachte Fred T. is tussen de vrijspraak en het hoger beroep aan een natuurlijke dood overleden. Het OM eist 18 jaar cel tegen verdachte K. voor het medeplegen van moord en het laten verdwijnen van het lichaam van Patrick van Dillenburg.

Het Gerechtshof oordeelt, anders dan de rechtbank, dat de verklaringen van Ad K. aan de undercovers wél kunnen worden meegenomen. Ad wordt veroordeeld voor doodslag én voor het laten verdwijnen van het lichaam van Van Dillenburg. Hij krijgt een gevangenisstraf van zestien jaar. „Ik ben heel blij dat er iemand veroordeeld is, dat hij veroordeeld is”, zegt Martine.

Martine

Martine, de partner van Van Dillenburg maakte het van dichtbij mee. Tot de dag van vandaag weet zij niet wat haar vriend – en tevens vader van haar zoon – precies is overkomen. Zij vertelt aan Het Onderzoeksbureau hoe zij het hele proces heeft beleefd.

Op de avond van de verdwijning van Van Dillenburg zou hij met Martine en hun zoon gaan eten. Terwijl Van Dillenburg zijn zoon voedde, kreeg hij een telefoontje. Hij had een afspraak en moest de deur uit. „Hij zou voordat Aaron naar bed gaat terug zijn”, vertelt Martine. „Toen kwam hij niet terug en vanaf dat moment heb ik nooit meer wat gehoord.”

In eerste instantie dacht Martine dat Van Dillenburg wel weer plots voor de deur zou staan, zoals hij in het verleden vaker deed. Naarmate de tijd verstreek, veranderde Martine van gedachte. „Ik was overrompeld. Hij is vermist. Ik moet aangifte doen”, dacht Martine. Die onzeker tijd was “vreselijk en angstig” voor Martine. „Die angst, van waar hij nou in verzeild was geraakt en hoe kan ik mijn kind beschermen. Dat was heel lang heel heftig.”

Luister hier naar Het Onderzoeksbureau en abonneer je nu via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer