WNL

Zihni Özdil haalt uit naar woke-cultuur: ‘Een radicale sekte’

Presentator Tim den Besten maakte huilend zijn excuses voor het zingen van een Sinterklaasliedje tijdens Pride in Amsterdam. De woke-beweging dook erbovenop en Den Besten werd met de grond gelijk gemaakt. Slaat de woke-cultuur door of werd de presentator terecht teruggeroepen?

“Mensen, die zogenaamde woke-cancel-sekte, die het woord knecht automatisch koppelen aan zwarte mensen, dat is pas kolonialisme”, reageert Elsevier-columnist Zihni Özdil bij Op1 op NPO 1. “We hebben te maken met een heel radicale sekte die op geen enkele manier bezig is met emancipatie of antiracisme.”

Tekst gaat verder onder tweet

 

Den Besten staat bekend als iemand die het juist opneemt voor woke en voor minderheden, maar wordt nu door die gemeenschap op de vingers getikt. “Woke eet haar eigen kinderen op, dat is precies wat hier gebeurt”, vindt publicist Sujet Shams. “Zij laten nu zien, op het moment dat Tim een foutje maakt, zij hem pakken op het feit dat hij eigenlijk gewoon een blanke man is en dat hij is zoals zijn voorouders waren. Ook al weten zij dat zijn intenties niet verkeerd waren.”

‘Belemmering van vrijheid van meningsuiting’

Floris van den Berg, docent aan de Universiteit Utrecht zegt dat de woke-gemeenschap “een kleine sekte is die heel intolerant is”. Volgens de docent is hedendaags ook niemand meer veilig. Zelfs niet binnen de woke-cultuur. “Zij zeggen dat zij inclusief zijn, maar je hoeft maar een woord te zeggen en je ligt eruit. Het is inclusie die heel exclusief is.”

Van den Berg ziet het ook steeds meer voorkomen op de universiteit. “Woke beïnvloedt het debat en is een belemmering voor de vrijheid van meningsuiting. Iedereen kan je zomaar beschuldigen van racist. En als je elke witte man een racist gaat noemen, dan hol je betekenis van het begrip racisme uit.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Woke is een hot topic: ‘Een kleine fanatieke groep bepaalt hoe de grotere groep de wereld moet zien’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version