WNL

Voormalig SP-leider Roemer maakt zich zorgen over versplintering: ‘Is Nederland dan nog bestuurbaar?’

Gouverneur van Limburg en voormalig SP-leider Emile Roemer maakt zich zorgen over de politieke versplintering in Nederland. “Er is haast geen grote partij meer. Dat is wel een probleem”, aldus Roemer zaterdag in het NPO Radio 1-programma WNL In de Kantine.

Hij vreest dat er binnenkort “twintig partijen nodig zijn om iedereen te vertegenwoordigen. Is een land als Nederland dan nog bestuurbaar”, vraagt Roemer zich af. Volgens het voormalig Kamerlid gaat het dit moment in Den Haag “veel meer om de persoon” en verdwijnen partijidealen steeds meer naar de achtergrond.

De versplintering maakt “het echt lastig om grote problemen structureel aan te pakken”, waarschuwt Roemer. “Het zou weer veel meer over idealen moeten gaan. Je moet achter de ideeën van een partij staan in plaats van dat de kiezer telkens van hot naar haar rent.”

Marijnissen

Roemer, tussen 2012 en 2018 fractievoorzitter van de SP, heeft grote bewondering voor zijn opvolger, Lilian Marijnissen. “Ik ben ongelooflijk groot fan”, vertelt hij. “Als je haar interviews van vijf jaar geleden bekijkt, zie je dat ze in de periode dat ze nu in het Haagse zit totaal niet is veranderd. Ze is en blijft precies wie ze is en staat voor wat ze belangrijk vindt. Ik heb daar ontzettend veel waardering voor.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Emile Roemer, gouverneur van Limburg over de schandalen in de provincie: ‘Het probleem zit in transparantie’

Door: Peter Visser

Exit mobile version