main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Op1 - 2 juli 2022 — 00:39

Kabinet maakt nieuwe onderwijsplannen bekend: hoger salaris leraren, ruimte om één dag per week ‘anders in te richten’

Het kabinet kondigt een maatregelenpakket aan om het lerarentekort in Nederland op te lossen. Ik denk dat leraren het gevoel hebben dat ze de laatste jaren te weinig zijn gewaardeerd, verklaart minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma, “en dat is iets wat Den Haag zich mag aanrekenen”.

Hij wil het docentschap aantrekkelijker maken, zegt hij bij Op1. Dat betekent volgens de minister onder meer iets met het salaris van leraren doen. “Laatst hebben we de beruchte loonkloof gedicht, waardoor het niet meer uitmaakt of je in het basis- of in het voortgezet onderwijs werkt. Ook is er door het kabinet een miljard besteed aan het verlagen van de werkdruk voor leraren en zijn er twee nieuwe CAO’s afgesproken die een loonsverhoging van 5 procent bevatten.”

Onorthodoxe maatregelen

Desondanks is het volgens Wiersma maar de vraag of dergelijke maatregelen genoeg zijn. “Je moet ook naar onorthodoxe maatregelen kijken.” Hij licht toe: “Er zijn bijvoorbeeld scholen waar geen lerarentekort heerst, terwijl er in de buurt daarvan wél scholen zijn die kampen met een gebrek aan leerkrachten. De wetgever heeft zich daar altijd afzijdig van gehouden, maar dergelijke problemen lossen zich niet vanzelf op, blijkt uit de praktijk.” Omdat de problemen in het onderwijs té groot zijn momenteel, wil hij nu wel ingrijpen.

Ook de lerarenopleidingen zijn versnipperd, vult Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan. “Die puzzelstukjes moeten wel in elkaar gaan vallen.”

Werkbonus

Ander plan van de ministers is om scholen de ruimte te bieden om één dag per week de schooldag anders in te richten. “Op sommige plekken in Nederland zie je dit al door een tekort aan leerkrachten.” Wiersma geeft aan dat hij “zeker niet naar een vierdaagse schoolweek” wil, maar dat er juist daarom een alternatief moet komen. “Als er nu een les op vrijdag uitvalt, gaat soms die hele les niet meer door.”

Tevens wil het kabinet docenten belonen die extra uren werken. Wiersma: “Nu werk je als leraar soms al meer uren, maar krijg je niet meer betaald. Dat moet anders.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Leraren middelbare scholen houden ‘examenstunt’ voor betere cao

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in