main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Op1 - 2 juli 2022 — 00:39

Kabinet maakt nieuwe onderwijsplannen bekend: hoger salaris leraren, ruimte om één dag per week ‘anders in te richten’

Het kabinet kondigt een maatregelenpakket aan om het lerarentekort in Nederland op te lossen. Ik denk dat leraren het gevoel hebben dat ze de laatste jaren te weinig zijn gewaardeerd, verklaart minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma, “en dat is iets wat Den Haag zich mag aanrekenen”.

Hij wil het docentschap aantrekkelijker maken, zegt hij bij Op1. Dat betekent volgens de minister onder meer iets met het salaris van leraren doen. “Laatst hebben we de beruchte loonkloof gedicht, waardoor het niet meer uitmaakt of je in het basis- of in het voortgezet onderwijs werkt. Ook is er door het kabinet een miljard besteed aan het verlagen van de werkdruk voor leraren en zijn er twee nieuwe CAO’s afgesproken die een loonsverhoging van 5 procent bevatten.”

Onorthodoxe maatregelen

Desondanks is het volgens Wiersma maar de vraag of dergelijke maatregelen genoeg zijn. “Je moet ook naar onorthodoxe maatregelen kijken.” Hij licht toe: “Er zijn bijvoorbeeld scholen waar geen lerarentekort heerst, terwijl er in de buurt daarvan wél scholen zijn die kampen met een gebrek aan leerkrachten. De wetgever heeft zich daar altijd afzijdig van gehouden, maar dergelijke problemen lossen zich niet vanzelf op, blijkt uit de praktijk.” Omdat de problemen in het onderwijs té groot zijn momenteel, wil hij nu wel ingrijpen.

Ook de lerarenopleidingen zijn versnipperd, vult Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan. “Die puzzelstukjes moeten wel in elkaar gaan vallen.”

Werkbonus

Ander plan van de ministers is om scholen de ruimte te bieden om één dag per week de schooldag anders in te richten. “Op sommige plekken in Nederland zie je dit al door een tekort aan leerkrachten.” Wiersma geeft aan dat hij “zeker niet naar een vierdaagse schoolweek” wil, maar dat er juist daarom een alternatief moet komen. “Als er nu een les op vrijdag uitvalt, gaat soms die hele les niet meer door.”

Tevens wil het kabinet docenten belonen die extra uren werken. Wiersma: “Nu werk je als leraar soms al meer uren, maar krijg je niet meer betaald. Dat moet anders.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Leraren middelbare scholen houden ‘examenstunt’ voor betere cao

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer