main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Bron foto: COC Limburg
2 juli 2022 — 16:58

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op straat te gooien. Een tijd geleden werden ook de ramen van het pand ingegooid, aldus het COC Limburg zaterdag in een verklaring. Aanleiding is de bekladding van de vrijdag geopende tentoonstelling Pride Photo op het Stationsplein in Maastricht, die zaterdag aan het licht kwam. Het COC spreekt van een respectloze actie.

De bekladding volgt op een incident vrijdagavond, waarbij volgens de organisatie vijf jongeren het pand binnendrongen en de boel op stelten probeerden te zetten. Volgens het COC wordt de intensiteit van de incidenten steeds heftiger.

Tentoonstelling beklad

“COC Limburg baalt dat de tentoonstelling nu beklad is; veel mensen hadden zich erop verheugd”, aldus de organisatie. “De tentoonstelling zou tot 21 juli blijven staan waarbij het de bedoeling was om een dialoog op gang te brengen over vooroordelen, en de vaak benarde mensenrechtensituaties waar de lhbti-gemeenschap wereldwijd te maken heeft.” COC Limburg wil samen met de gemeente Maastricht en een aantal lhbti-vertegenwoordigers aangifte doen.

Tekst gaat verder onder tweet

Het COC is naar eigen zeggen woedend over vijandige acties jegens de lhbti-acceptatie. “Lhbti’s die nu het station uitkomen voelen zich totaal niet welkom, maar straks durven ze ook niet meer naar het COC omdat ze bang zijn dat ze zich geteisterd worden. Dit kan gewoon niet en dat gaan we aanpakken”, aldus voorzitter Jaison Blok.

GroenLinks en D66 in de gemeenteraad van Maastricht reageren verbolgen op het vandalisme. GroenLinks toont zich geschokt: “Zijn wie je wilt zijn door heel de stad Maastricht is na deze gebeurtenis van de afgelopen uren belangrijker dan ooit”, aldus GroenLinks op Facebook. D66 noemt het vandalisme onacceptabel. “Maastricht is een diverse, progressieve stad waar je jezelf moet kunnen zijn. Dit vandalisme laat zien dat we op het gebied van LGBTQ+ acceptatie nog een lange weg te gaan hebben. D66 Maastricht veroordeelt deze daad ten zeerste”, schrijft de partij in een verklaring.

LEES OOK: Kaalslag dreigt in het openbaar vervoer: ‘Wij hebben behoefte aan een vangnet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in