main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Tweede Kamerlid (D66) Romke de Jong.
2 juli 2022 — 16:15

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de boeren daar mogen blijven, of dat ze misschien ergens anders moeten gaan staan, meldt de politie. Zaterdag aan het begin van de avond was er nog geen besluit van de burgemeester. “De gesprekken met de betrokkenen lopen nog”, aldus een woordvoerster.

Volgens Eeuwe de Jong, bestuurder van De Jong’s IJs en vader van het Kamerlid, hebben de boeren aangegeven pas te vertrekken als ze Romke hebben gesproken en blijven ze de ingang van het bedrijf blokkeren tot hij zich meldt. “Tot en met zondagavond willen ze blijven, vertelden ze me”, aldus De Jong. Romke de Jong zegt desgevraagd dat hij er nu niet heen gaat. “Vanuit fatsoen en wederzijds respect” wil hij altijd in gesprek, aldus de politicus. “Maar niet op deze manier.”

‘Ik ken deze boeren’

Romke de Jong is eigenaar van het bedrijf, vader De Jong bestuurt het sinds zijn zoon in de Tweede Kamer zit. Voor de ingang staan sinds zaterdagochtend meerdere trekkers, aldus De Jong senior. “Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook.”

“We kunnen niet erin en niet eruit”, zegt hij verder over de gevolgen van de blokkade. “Dit treft niet alleen ons, maar ook de klanten waar we vandaag hadden moeten leveren. En dat vind ik heel zuur”, zegt De Jong senior. Hij noemt de situatie ook intimiderend richting zijn zoon.

Reactie De Jong

Kamerlid Romke de Jong zegt er begrip voor te hebben “dat boeren hun stem laten horen”. Het is volgens hem wel “onbegrijpelijk en onacceptabel dat ze dat doen door andere mensen schade toe te brengen. Het platleggen van delen van Nederland, van bedrijven, van onze snelwegen en andere infrastructuur is niet de manier om je mening te uiten”.

Volgens de politie werd er kort na 08.00 uur melding gedaan van “dat er iets aan het ontstaan was” bij het bedrijf in Gorredijk. Er zijn geen aanwijzingen dat de situatie escaleert, aldus de politie.

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Tweede Kamer hoopt via bemiddelaar verhouding met boeren te verbeteren: ‘Een brevet van onvermogen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in