WNL

Spoeddebat in Tweede Kamer vooral vanwege ‘groeiende onvrede in de samenleving’

De Tweede Kamer houdt vanavond een spoeddebat, met als aanleiding de relschoppende boeren die zich ook voor de woning van politici melden. Het zal ook gaan over het groeiende wantrouwen in de Nederlandse samenleving.

“Het gaat over intimidatie van politici. Ik verwacht dat het niet alleen maar gaat over de boeren van afgelopen dagen, maar over een enorme reeks aan incidenten van afgelopen jaren”, zegt politiek verslaggever van WNL Thomas van Groningen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Denk aan de uit de hand gelopen coronademonstraties. “Ze willen het ook hebben over een groeiend onvrede in de samenleving.”

Thema debat

Het is nog maar de vraag hoe het debat er dan uit komt te zien. SGP-fractievoorzitter “staat zelf niet te popelen” om een spoeddebat. “Loop je dan niet het risico dat je juist weer een polarisatie die je in de samenleving ziet, opnieuw in de Tweede Kamer vertoont?”, vraagt hij zich af.

Volgens Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, moet er tijdens het debat vooral duidelijk worden dat “de democratie is aangevallen”. Hij doelt op alle politici die momenteel bedreigd worden. “Dat is gewoon crimineel gedrag. Het gaat niet alleen om openbare orde en veiligheidsproblematiek.”

In zijn jaren bij de politie heeft Struijs veel meegemaakt, maar “dat zoveel mensen die voor de rechtsstaat werken structureel bedreigd worden” is een probleem. “Ik hoop dat er tijdens het debat goed gekeken wordt hoe wij die niet alleen repressief, maar ook aan de voorkant tackelen met zijn allen.”

Sociale media

Van der Staaij is het ermee eens dat het bedreigen van politici en hen thuis opzoeken een aanval op de democratie betekent. Een deel van het probleem ligt bij sociale media, zegt hij. “Je kunt heel makkelijk gegevens naar voren brengen en mensen ophitsen.”

Om dit te voorkomen wil D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller een verbod op het ongewenst en onaangekondigd thuis bezoeken van politici in de wet laten vastleggen. “We moeten oppassen dat wij ineens zonder goede analyses van wat exact het probleem is en wat nodig is, nu naar symbolische maatregelen gaan waarvan je ook moet afvragen of dit gaat werken”, reageert de SGP’er. “We hebben al heel veel instrumenten om daadwerkelijk op te kunnen treden. Maar dan moeten wij dat wel goed gebruiken.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Kamer en kabinet donderdag in debat over boerenrellen

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version