main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 28 juni 2022 — 13:27

Caroline van der Plas (BBB) blij met begrip premier Rutte voor boeren

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de frustratie van boeren. “Ik ben blij dat de zorgen zijn genoemd”, aldus Van der Plas in het radioprogramma Sven op 1.

Rutte zei dinsdagmiddag tijdens een korte persconferentie dat hij begrijpt dat het stikstofbeleid ingrijpend is voor boeren en dat ze liever meer concrete perspectiefplannen hadden gezien. Ook benadrukte de premier dat demonstreren binnen de kaders van de wet is toegestaan. Van der Plas staat “achter de oproep om geen gevaarlijke acties uit te voeren”.

Ze is blij dat Rutte heeft gereageerd op de protesten. “De samenleving staat helemaal op zijn kop. Ik heb de afgelopen dagen vaak gedacht: waar is Rutte?” Ze heeft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) gevraagd met de boeren in gesprek te gaan. “Die vraag komt niet vanuit de boeren, maar vanuit mijzelf. Ik weet dat boeren heel graag de wanhoop die ze voelen willen uitleggen”, zegt Van der Plas.

Als de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van minister Van der Wal, zet het Kamerlid haar strijd door. “De wet is de wet, maar daar kun je tegen vechten. Als Nelson Mandela zich bij de wet had neergelegd, was de apartheid in Zuid-Afrika nooit afgeschaft.”

Ze benadrukt dat in haar ogen boeren geen blaam treft. “Alle boeren hebben voldaan aan de wet. Alle boeren hebben meebewogen met de regels. Alle boeren werken dagelijks met bodem, dieren, omgeving, natuur. Het is hun grond, hun bodem. Ze hebben niks aan een dode bodem of aan zieke, gewonde en mishandelde dieren.”

Provinciale Staten

De BoerBurgerBeweging staat in de laatste peiling van Maurice de Hond op 18 zetels, 17 meer dan nu. Mocht de partij deze zetels verzilveren bij de Statenverkiezingen, is BBB daar klaar voor, zegt Van der Plas. “We zijn vorig jaar al begonnen met het werven van nieuwe mensen.”

De partij heeft “er bewust voor gekozen” om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zegt de fractievoorzitter. “We focussen ons op de Provinciale Staten. Op de achtergrond gebeurt heel erg veel. We voeren gesprekken en trainen mensen. Er zijn ook al mensen benaderd voor de Eerste Kamer.”

Van der Plas wil geen namen noemen, maar geeft toe dat oud-VVD’er Gert-Jan Oplaat, die onlangs de overstap maakte naar BBB, “de kennis en kunde ervoor heeft”. Ze hoopt dat hij een “actieve rol gaat spelen” binnen de partij. “Hij is alleen nog maar lid geworden, maar we hebben daarover gesproken.”

‘Met deze plannen stemmen wij niet in’

Mocht de BoerBurgerBeweging daadwerkelijk als winnaar uit de bus komen bij de Provinciale Statenverkiezingen, wil de partij geen concessies doen in de stikstofmaatregelen zoals die nu zijn gepresenteerd, zegt Van der Plas. “Met deze plannen stemmen wij niet in”, verzekert de BBB-voorvrouw.

LEES OOK: Rutte: ‘Gevaarlijke situaties als gevolg van boerenprotesten onacceptabel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in