main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 28 juni 2022 — 13:27

Caroline van der Plas (BBB) blij met begrip premier Rutte voor boeren

Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de frustratie van boeren. “Ik ben blij dat de zorgen zijn genoemd”, aldus Van der Plas in het radioprogramma Sven op 1.

Rutte zei dinsdagmiddag tijdens een korte persconferentie dat hij begrijpt dat het stikstofbeleid ingrijpend is voor boeren en dat ze liever meer concrete perspectiefplannen hadden gezien. Ook benadrukte de premier dat demonstreren binnen de kaders van de wet is toegestaan. Van der Plas staat “achter de oproep om geen gevaarlijke acties uit te voeren”.

Ze is blij dat Rutte heeft gereageerd op de protesten. “De samenleving staat helemaal op zijn kop. Ik heb de afgelopen dagen vaak gedacht: waar is Rutte?” Ze heeft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) gevraagd met de boeren in gesprek te gaan. “Die vraag komt niet vanuit de boeren, maar vanuit mijzelf. Ik weet dat boeren heel graag de wanhoop die ze voelen willen uitleggen”, zegt Van der Plas.

Als de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van minister Van der Wal, zet het Kamerlid haar strijd door. “De wet is de wet, maar daar kun je tegen vechten. Als Nelson Mandela zich bij de wet had neergelegd, was de apartheid in Zuid-Afrika nooit afgeschaft.”

Ze benadrukt dat in haar ogen boeren geen blaam treft. “Alle boeren hebben voldaan aan de wet. Alle boeren hebben meebewogen met de regels. Alle boeren werken dagelijks met bodem, dieren, omgeving, natuur. Het is hun grond, hun bodem. Ze hebben niks aan een dode bodem of aan zieke, gewonde en mishandelde dieren.”

Provinciale Staten

De BoerBurgerBeweging staat in de laatste peiling van Maurice de Hond op 18 zetels, 17 meer dan nu. Mocht de partij deze zetels verzilveren bij de Statenverkiezingen, is BBB daar klaar voor, zegt Van der Plas. “We zijn vorig jaar al begonnen met het werven van nieuwe mensen.”

De partij heeft “er bewust voor gekozen” om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zegt de fractievoorzitter. “We focussen ons op de Provinciale Staten. Op de achtergrond gebeurt heel erg veel. We voeren gesprekken en trainen mensen. Er zijn ook al mensen benaderd voor de Eerste Kamer.”

Van der Plas wil geen namen noemen, maar geeft toe dat oud-VVD’er Gert-Jan Oplaat, die onlangs de overstap maakte naar BBB, “de kennis en kunde ervoor heeft”. Ze hoopt dat hij een “actieve rol gaat spelen” binnen de partij. “Hij is alleen nog maar lid geworden, maar we hebben daarover gesproken.”

‘Met deze plannen stemmen wij niet in’

Mocht de BoerBurgerBeweging daadwerkelijk als winnaar uit de bus komen bij de Provinciale Statenverkiezingen, wil de partij geen concessies doen in de stikstofmaatregelen zoals die nu zijn gepresenteerd, zegt Van der Plas. “Met deze plannen stemmen wij niet in”, verzekert de BBB-voorvrouw.

LEES OOK: Rutte: ‘Gevaarlijke situaties als gevolg van boerenprotesten onacceptabel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer