main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby - 27 juni 2022 — 23:25

Voormalig minister Ruding: overheid moet meer doen voor Groningers

Voormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt “onwil binnen de politiek om voldoende mee te werken. Er moeten nu maatregelen genomen worden”, aldus Ruding in het radioprogramma WNL Haagse Lobby.

In zijn periode als minister (van 1982 tot en met 1989) vond in Groningen de eerste aardbeving plaats die het gevolg was van aardgaswinning. Volgens Ruding was er destijds veel onduidelijk en niemand binnen de regering die de noodklok luidde. “Je kunt zeggen: we zijn naïef geweest.”

Zijn “voornaamste zorg” was toen wat er zou gebeuren als de prijs van aardgas zou afnemen. “Ik heb een daling meegemaakt van 23 miljard gulden aardgasbaten tot 7,5 miljard gulden in twee jaar tijd. Zelfs een verstandige minister van Financiën kan daar niet tegenop. Het heeft tot grote politieke problemen geleid.”

Maar “nu is de situatie anders”, stelt Ruding. “Er is bewezen dat er grote schade is ontstaan als gevolg van de aardgaswinning. De overheid geeft nu wel grote bedragen uit en dat is vanzelfsprekend.” De CDA-coryfee pleit ervoor dat Groningers met aardbevingsschade aan hun woning snel worden geholpen.

‘Enthousiast uitgegeven’

Achteraf gezien vindt Ruding dat het kabinet in zijn tijd als minister geld dat werd verdiend met de aardgaswinning deels had moeten reserveren. “Er is toen de basisfout gemaakt dat men die enorme bedragen niet in een fonds heeft gestoken, dat later aangewend had kunnen worden voor bijvoorbeeld schadevergoedingen. Het is meteen enthousiast uitgegeven aan andere doelen.”

Wel benadrukt Ruding dat ook inwoners van Groningen van de investeringen die destijds zijn gedaan hebben geprofiteerd. Hij wijst op “het ontstaan van de huursubsidie en de stijging van de lonen, de bijstand en de AOW. Wat dat betreft heeft Groningen zijn deel gekregen, maar niet meer dan evenredig”, aldus de voormalig minister.

Parlementaire enquêtecommissie

Volgens Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging is er weinig vertrouwen in de parlementaire enquêtecommissie over de aardgaswinning in Groningen, die vandaag is begonnen. “Wij hebben er altijd voor gepleit om een parlementaire enquête te starten, omdat wij het belangrijk vinden dat erkenning komt voor al het leed wat Groningers al die jaren is aangedaan. Maar ik merk dat Groningers heel wantrouwend naar deze enquête kijken.”

Volgens Jonkheid is dat wantrouwen te verklaren. “Er zijn keer op keer beloftes gedaan die werden verbroken. Bij de Groningers leeft het gevoel: leuk zo’n enquête, maar wij moeten nog maar eens zien wat eruit voortkomt”, aldus Jonkheid in WNL Haagse Lobby. 

De parlementaire enquête moet in kaart brengen wat de gaswinning voor Nederland heeft betekend, maar ook welke ontwrichtende gevolgen de daardoor veroorzaakte aardbevingen hebben gehad in Groningen. Deze week worden de eerste getuigen onder ede gehoord. Na het zomerreces van de Tweede Kamer gaan de verhoren verder.

Luister deze uitzending hier terug als podcast. 

LEES OOK: Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw): in theorie kan gaskraan in Groningen dit jaar nog verder open


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in