WNL

Stikstofplannen raken ook gezin van de boer: ‘Wij hebben zo geen thuissituatie meer’

De boeren die vandaag protesteren in het Gelderse Stroe willen daar onder meer duidelijk maken dat ze met de stikstofplannen niet alleen geraakt worden in hun werk. Ook het boerengezin heeft eronder te lijden.

Zo vertellen Heidi en Rianne Brouwer, de twee dochters van de boer die zijn erf in Stroe beschikbaar stelt voor de protesten in Goedemorgen Nederland. “Het komt best wel hard binnen. Als zij zo doorgaan moeten wij weg”, zegt Heidi. Rianne is er bang voor dat zij haar vrienden en haar werk kwijtraakt .”Alles heeft ermee te maken. Wij hebben zo geen thuissituatie meer.”

Tweede Kamerlid namens het CDA Derk Boswijk noemt de zorgen van Heidi en Rianne en andere boerengezinnen “volkomen terecht”. Omdat in zijn ogen de agrarische sector verdergaat dan de voedselvoorziening. Het gaat ook om “het verenigingsleven, het leefbaarheid van het platteland, werkgelegenheid en het beheer van ons landschap”.

‘Gemiste kans kabinet’

“Wat ik een gemiste kans vind is dat het kabinet met een kaart komt met doelen die niet goed onderbouwd zijn”, zegt CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk bij Goedemorgen Nederland op NPO 2.

Er zitten volgens hem ook “gekke situaties” in de kaart, met de vraag: “Hoezo moeten wij hier zoveel stikstof reduceren terwijl wij al aan de norm voldoen?” Er is in het plan ook niet meegenomen hoe de stikstof te reduceren, zegt Boswijk. “Alleen via opkoop. Terwijl wij heel duidelijk hebben afgesproken dat via innovatie kan extensiveren.”

Boeren perspectief bieden

Boswijk pleit ervoor dat er voor de boeren een beter perspectief komt. “Zorg ervoor dat de boer een beter verdienmodel heeft.” Iedereen in de keten verdient veel aan de boer, terwijl de boer zelf “het werk doet en al het risico loopt”.

De CDA’er wil daarom verder kijken dan alleen het opkopen van de boer. “De doelen haal je nooit met alleen opkoop of met alleen innovatie. Je zult een combinatie moeten maken. Dan zijn die opgaves best wel te halen. Zeker als je ook anticipeert op de drie procent autonome krimp die er is.” Daarbij moet dan de grond die vrijkomt van de boeren die stoppen, gebruikt worden om bestaande en startende boeren te helpen met extensiveren.

“De opgave voor de landbouw is het grootst”, geeft Boswijk toe. “Maar kom voor het gevoel van rechtvaardigheid ook met doelen voor de mobiliteit en industrie. Zeg dan niet dat het later dit jaar komt. Dan heb je toch een gebrek aan empathie.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Loopt het boerenprotest in Stroe morgen uit de hand? ‘Ik trek de streep bij politici aan huis bezoeken’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version