Schuldhulpverleners zien problemen toenemen en waarschuwen voor sociale ramp
Gemeentelijke schuldhulpverleners verwachten dat er 20 procent meer mensen aan zal kloppen bij hun gemeente voor hulp bij het wegwerken van schulden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Ze waarschuwen voor een ‘sociale ramp’.
Budgetinstituut Nibud verwacht dat de komende tijd 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Voor het eerst dreigen ook voor middeninkomens zware financiële problemen. Het Centraal Plan Bureau denkt dat het gaat om 650.000 mensen die in acute geldnood zullen komen.
“Voorheen waren het vooral consumptieve schulden. Leningen, of schulden omdat mensen iets hadden gekocht op afbetaling. Maar nu zijn het vooral vaste lasten die mensen opbreken”, zegt lector Armoede Interventies van de Hogeschool Amsterdam Roeland van Geuns tegen de krant.
‘Marges worden kleiner’
De Belastingdienst staat op één bij de schuldeisers, gevolgd door zorgverzekeraars, energieleveranciers, het CJIB, banken en woningbouwcorporaties. “Vaste lasten nemen een steeds groter deel van het besteedbaar inkomen in. De marges om tegenvallers in de vaste lasten op te vangen worden steeds kleiner”, ziet Van Geuns. “En dat wordt alleen maar zorgelijker nu de inflatie toeneemt en energierekeningen absurde vormen aannemen.”
Bij de Werkplaats Financiën in Eindhoven “hebben we al een paar keer net kunnen voorkomen dat mensen afgesloten worden van gas en stroom”, zegt coördinator Chantal Cliteur tegen de krant. “Het probleem is dat die mensen tot het allerlaatst wachten met het inschakelen van hulp.”
Van Geuns waarschuwt voor een tweedeling in de samenleving. “Dit alles is destabiliserend. De wijze waarop we er nu mee omgaan, is niet meer dan incidentenbestrijding.” Hij pleit voor “herverdeling van de taart”. Volgens hem moet er gekeken worden naar eerlijkere belastingen of het ophogen van het minimum loon.
‘Gevolgen groot voor kinderen’
Ook directeur van Stichting voor Werkende Ouders Marjet Winsemius hoort steeds vaker dat ouders zich “zorgen maken om hun portemonnee”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De energierekening stijgt, er zijn ook zorgen over genoeg verdienen om alles te bekostigen. Wij merken vooral dat de gevolgen voor kinderen erg groot zijn.”
Nu al leeft één op de tien kinderen in Nederland in armoede, weet Winsemius. Ze ontbijten bijvoorbeeld niet voordat ze naar school gaan. Wij maken ons hier ernstig zorgen over.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Luister de podcast nu via je favoriete app!
WNL Haagse Lobby Podcast
Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.
Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:
- Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
- Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
- Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.
De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…
Lees meerVerscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…
Lees meerEen hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…
Lees meerAls er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…
Lees meerMinister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…
Lees meerKabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…
Lees meerOok premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…
Lees meerING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…
Lees meerSinds dit jaar zijn grote bedrijven verplicht om voldoende vrouwen voor topposities te vinden. Een diversiteitsportaal moet daarbij gaan helpen, legt Kim Putters, voorzitter van…
Lees meerDe prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meerBijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne…
Lees meerPvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis roept staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) op Ongehoord Nederland (ON!) uit het publieke omroepbestel te zetten. “Twee keer geel is…
Lees meerPrecies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van…
Lees meerHet koningspaar en hun dochter doen vandaag hun derde stop aan van de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland. Met een…
Lees meerFractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit opnieuw voor een tijdelijke asielstop nu het kabinet kijkt naar nieuwe alternatieven opvangplekken voor asielzoekers. “Een kerk is nooit…
Lees meer