WNL

Russische rakettenaanvallen in westen Oekraïne, strijd om Severodonetsk bloedig

Russische raketten hebben woensdagavond doelen in West-Oekraïne getroffen, meldt het hoofd van het militaire bestuur in de regio Lviv op berichtendienst Telegram. Twee mensen raakten bij de aanvallen gewond. De Russen zouden het vooral voorzien hebben op de transportinfrastructuur in de regio, aldus de militaire functionaris.

De aanval volgt na een aantal relatief rustige weken in West-Oekraïne. Eerder woensdag vielen twee doden en twee gewonden bij Russische beschietingen van de zuidelijke stad Mykolajiv.

Severodonetsk

De strijd in Oekraïne concentreert zich voornamelijk in de oostelijke Donbas-regio. Severodonetsk, een stad in de oblast Loehansk, staat inmiddels grotendeels onder controle van het Russische leger. Het gaat volgens de regionale gouverneur om 70 procent van het gebied.

De hoofdroute naar de stad is waarschijnlijk nog wel onder controle van Oekraïne, meldt het Britse ministerie. De Russische opmars rond de stad wordt mogelijk gemaakt door een “een zware concentratie van artillerie”.

Het ministerie meldt verder dat het oversteken van een rivier ten zuiden van Severodonetsk van “vitaal” belang is voor Russische troepen als ze Loehansk willen innemen en de focus van hun operatie willen verschuiven naar de regio Donetsk. Het Oekraïense leger zou nog controle hebben over die rivier en er bruggen hebben vernietigd.

‘Heel moeilijk’

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is de situatie in Severodonetsk voor Oekraïne “heel moeilijk” en sterven er iedere dag tussen de zestig en honderd soldaten in de strijd met Rusland, zo liet hij weten aan de Amerikaanse nieuwszender Newsmax. Volgens Britse inlichtingen sneuvelen ook veel Russische troepen.

Door de gevechten in Severodonetsk is volgens de Oekraïense autoriteiten 90 procent van de gebouwen beschadigd of vernietigd. Daarnaast zijn inwoners massaal op de vlucht geslagen en ook zijn er doden gevallen. De stad telde voor de oorlog zo’n 100.000 inwoners, nu nog ongeveer 12.000. Het burgerdodental staat volgens Oekraïense informatie op ongeveer 1500.

Wapens

Volgens staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat “blijft het kabinet kijken wat het kan leveren” aan wapens. “Als Oekraïne een verzoek doet, kijken wij of we eraan kunnen voldoen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De aangekondigde investeringen in Defensie betekenen overigens niet dat Nederland op korte termijn zomaar aan meer wapenleveranties kan voldoen. “Het gaat even duren voordat we het geld daadwerkelijk geïnvesteerd hebben”, zegt Van der Maat. “De eerste 500 miljoen euro hebben we al gebruikt om munitie te kopen.”

Maar “de verzoeken die binnenkomen moeten we echt beoordelen op basis van de spullen die we hebben”, aldus de bewindspersoon.

LEES OOK: D66 komt met aanvullend actieplan op miljardensteun EU aan Oekraïne: begin nú al met wederopbouw

Door: Peter Visser

Exit mobile version