main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 mei 2022 — 14:24

Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Millennials en jongeren zijn voor reclamemakers en bedrijven soms een gemakkelijk doelwit. Als zij van huis uit geen financiële educatie hebben meegekregen, kunnen zij zich flink in de schulden werken. Met name als zij een aankoop doen die pas achteraf betaald hoeft te worden.

Dat jongeren gevoelig zijn voor reclame blijkt wel uit de 24-jarige CJ Azugo. Nog voor zijn 22e levensjaar had hij een schuld opgebouwd van maar liefst 30.000 euro. “Wat er misging is dat ik heel laks was en weinig wist over financiën”, doet Azugo in Stand van Nederland: Generatie Next een boekje open over zichzelf.

Eerst shoppen, dan betalen

Het grootste deel van zijn schulden bouwde hij op middels ‘afterpay’. Eerst shoppen, dan betalen, is daar de eenvoudige vertaling van. “Het begon bij dat ik andere mensen zag die spullen hadden die ik ook wilde”, vertelt Azugo. Niet veel later deed de hij zijn eerste aankoop: een paar schoenen van 130 euro. Dat hoefde hij niet direct af te tikken, maar gratis was het niet. “Uiteindelijk moest ik 700, 800 euro betalen.”

Daniëlle Lanzaat is projectleider en jongerencoach. Zij is verbonden aan onder meer Welzijn de Schoor in Almere, een organisatie dat zich inzet voor onder andere de ondersteuning van schuldstabilisatie. Zij begrijpt de aankoop van Azugo wel. “Het imago is belangrijk, want je wilt toch ergens bij horen”, zegt zij. “Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat je dingen op afbetaling kunt kopen.”

Zij ziet wel vaker jongeren voorbij komen die zichzelf financieel in de nesten hebben gewerkt. “Het is voor jongeren heel makkelijk om in de schulden te komen. Er is veel verleiding. Wat je dan in het begin ziet is veel stress. Jongeren zitten er mentaal echt doorheen. Ze hebben ook weinig vertrouwen.”

Financiële educatie

Een oplossing om deze financiële problematiek te voorkomen begint thuis, want er zijn jongeren die wel goed met geld kunnen omgaan. “Die hebben vaak financiële educatie vanuit huis meegekregen”, legt Lanzaat uit.  Voor de jongeren die dat deel in de opvoeding mislopen “is dat heel lastig” volgens Lanzaat. “Dan ben je 18 jaar en sta je er ineens alleen voor.”

Lanzaat doet ook een oproep aan de jongeren zelf, om te voorkomen dat zij schulden opbouwen. “Als je iets niet direct kunt betalen moet je het niet kopen.”

Consumentbeïnvloeding is een serieuze industrie geworden. Zijn millennials daartegen bestand als zij onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag delen? Lisette Wellens ging op onderzoek uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next was op donderdag om 21.04 uur te zien op NPO 2. Kijk hem nu hier terug, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer