main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 mei 2022 — 10:13

Krapte op de arbeidsmarkt breekt alle records en is mogelijk slechts een voorbode

Tegenover elke 100 werklozen stonden in het afgelopen kwartaal 133 vacatures. Die vacatures kunnen maar moeilijk gevuld worden. Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het tekort aan personeel werd in de afgelopen maandan al pijnlijk duidelijk bij onder meer Schiphol, de NS en Rijkswaterstaat.

Bij alle bedrijfstakken was meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Het aantal vacatures in de horeca groeide – na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold – het hardst. Met 112 vacatures op duizend werknemersbanen verdubbelde de vacaturegraad in deze sector. Niet eerder werd in een bedrijfstak een vacaturegraad gemeten van boven de 100.

Het aantal werknemersbanen steeg tot een record van ruim 8,8 miljoen. Het aantal banen van zelfstandigen nam ook toe tot een record van dik 2,4 miljoen. Ruim een op de vijf banen is een zelfstandigenbaan.

Voorbode

Het Centraal Planbureau denkt dat deze cijfers slechts een voorbode zijn, zo schrijft De Telegraaf. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer vrouwen en ouderen aan het werk gegaan, zeggen zij, maar volgens hen is de rek daar zo langzamerhand wel uit. De krapte zal voorlopig dus ook aanhouden. De overheid zal volgens het CPB moeten kiezen tussen meer mensen in zorg, onderwijs en bij defensie of meer economische groei in de bedrijven.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen benadrukt de positieve kant van deze cijfers. “Het is gelukkig zo dat heel veel mensen een baan kunnen vinden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We vergeten het bijna, maar middenin de financiële crisis dachten we echt: is er wel genoeg werkgelegenheid? En nu is er gelukkig, terwijl we uit een coronacrisis komen en er misschien nog wel een beetje in zitten, in ieder geval heel veel werkgelegenheid.”

LEES OOK: Schipholbaas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer