main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2022 — 10:44

Kan Nederland van het Russische gas af? ‘In de Noordzee is nog voldoende reserve’

De Europese Commissie presenteert deze week haar plannen voor een Europa zonder Russische energie. Een plan met een prijskaartje van bijna tweehonderd miljard euro.

Menno Snel, voorzitter van NOGEPA, zegt erover: “Het is ontzettend veel geld, maar het staat ergens voor. Namelijk voor het grote ongemak dat iedereen heeft bij het Russische gas.” Alleen dat is niet van de ene op de andere dag geregeld, stelt Snel in Goedemorgen Nederland op NPO 1, daar zijn we écht nog wel even mee bezig.

Thermostaten

Alle plannen die door de Commissie worden gepresenteerd leunen volgens Snel vooral op minder gebruik. Maar ook streeft de Commissie naar alternatieven, om zo wel aan de energie te komen die je nodig hebt. Voor 2030 wil de Europese Commissie dat de energieconsumptie met 13 procent is afgenomen.

Volgens Snel kunnen we dat bereiken door thermostaten neer te laten zetten en door slimmer om te gaan met de manier waarop je energie gebruikt. Dat geldt zowel voor burgers als bedrijven, zegt hij. “Er is nog veel efficiëntiewinst te behalen. En als we alles op alles zetten kunnen we die 13 procent vermindering realiseren.

Maar dat geeft al wel aan: we zijn nog lang niet klaar, want 87 procent van het bestaande gebruik is er dan nog.” Kortom: “We moeten nog verder en verder, maar er is een grens aan wat je in een paar jaar tijd kunt bereiken.”

Naamsverandering

Snel is voorstander van de import van waterstof. Maar nog beter zou het volgens hem zijn om het zelf te produceren, in plaats van te importeren. Het voordeel van waterstof is dat je elektriciteit die je te veel hebt opgewekt met bijvoorbeeld windturbines in waterstof kunt opslaan, legt hij uit. “Waterstof kun je dan vervolgens als energiebron inzetten op het moment dat je het nodig hebt.”

Zijn eigen organisatie, NOGEPA, wil zich ook meer bezighouden met waterstofproductie én de opslag van CO2. Voorheen focuste NOGEPA zich primair op olie en gas, vandaar de naam: Netherlands Oil and Gas Exploration and Production Association (NOGEPA). Om hun nieuwe doelen kracht bij te zetten, kondigen ze vanmiddag een naamsverandering aan. Het bedrijf zal omgevormd worden tot ElementNL. “Zo hopen we tevens een wat modernere en passendere naam te hebben,” aldus Snel.

Gasvelden in zee

Een andere manier voor Nederland om minder afhankelijk te worden van het Russische gas is het oppompen van gas uit de Noordzee. Op land zijn we heel terughoudend om nog nieuwe velden te ontwikkelen, maar, zo zegt gasexpert van TNO René Peters, op zee is nog voldoende reserve. “Dan moet je denken aan zo’n 80 miljoen kuub dat we al gevonden hebben en nog kunnen produceren. En waarschijnlijk zit er nog veel meer in de bodem.”

Kunnen we daarmee helemaal gas-onafhankelijk worden? Nee, zegt Peters, maar we kunnen wel onafhankelijk van Russisch gas worden via de nieuwe gasvelden in zee in combinatie met een deel import, bijvoorbeeld uit Noorwegen. Ook Snel vindt het “helemaal niet zo gek” om gas uit onze eigen Noordzee te halen.

Bodemverzakkingen

Natuurorganisaties vrezen echter bodemverzakkingen en aardbevingen. Maar volgens Snel moet je daar vooral op land mee oppassen. Overigens is Groningen daarbij opmerkelijk, voegt hij eraan toe: “Dat is zo’n groot land, dat heb je eigenlijk nergens.” Maar, vervolgt hij, ook onze zee-gasvelden zijn niet marginaal. “Als het niet veilig is, dan moet je het niet doen, en dan gebeurt het ook niet.”

Is het ook goedkoper om onze eigen gasvelden aan te boren? Snel: “Daarvoor zijn wij niet prijsbepalend genoeg, en daarvoor zijn die velden ook niet voldoende. Maar het helpt wel om prijspieken te voorkomen en de regie te houden.” Hij verwacht dat we in 2050 helemaal van het gas af zullen zijn.

LEES OOK: Finland vraagt lidmaatschap NAVO aan

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in