main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2022 — 12:53

Wat doet een officier van justitie eigenlijk? ‘Er zit een hele wereld achter’

Het is een turbulente tijd voor het Openbaar Ministerie. Het boek ‘Misdaad en Straf in de Polder’ van Paul van Liempt, dat vandaag verschijnt, geeft een indrukwekkend kijkje achter de schermen door middel van maar liefst vijftig interviews met hoofdrolspelers van het OM, waaronder Janneke de Smet. Zij wijdt daar uit over haar rol als officier van Justitie.

“Waar zien mensen ons? Dat is in de zittingszalen, als we de togen aanhebben en uitleggen wat er in het strafrechtelijk onderzoek heeft plaatsgevonden en wat wij de verdachte te laste leggen. Maar zit een hele wereld achter”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Er zijn ongelofelijk veel verschillende onderdeel aan het vak, zegt De Smet. “Maar als officier van justitie ben je leider van het onderzoek bij de politie. En dat is een rol die veel mensen niet van ons zien. Je ziet uiteindelijk toch pas de verantwoording die mensen in de zittingszaal doen.”

Maar in aanloop naar dat proces is de officier continu betrokken geweest bij het proces, legt ze uit. “Het gaat natuurlijk vaak om ingrijpende opsporingsmethodieken die wij gebruiken, en daar moet je een afweging maken. Als wij een huiszoeking willen doen leggen we dat voor aan de rechter-commissaris. Dus het is echt een rol waarbij je de hele dag bezig bent met: hoe kan ik naar waarheidsvinding toe?”

‘Viet in staat geweest dit extreme geweld te stoppen’

De verharding van de samenleving speelt een hele grote rol binnen het Openbaar Ministerie. “We zijn het Marengo-proces ooit begonnen omdat we met een ongelofelijke golf van extreem geweld in Nederland te maken hadden”, zegt De Smet daarover. “En het is niet gelukt. We zijn niet in staat geweest om dit proces, het extreme geweld, te stoppen.”

Ook richting het OM is de dreiging toegenomen. “In de afgelopen twee jaar met name, na de moord op Derk Wiersum. Dat is iets wat als sluier boven het proces en boven de organisatie komt te hangen”, zegt ze. “Dus we voeren dit soort processen om de Nederlandse samenleving veilig te krijgen, maar voor mij ook om mijn eigen organisatie veilig te krijgen.”

LEES OOK: Wrakingsverzoek liquidatieproces Marengo afgewezen: ‘Verdediging wordt kennelijk tot zwijgen gebracht’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau

Met het lange paasweekend dat binnenkort voor de deur staat, barst ook het festivalseizoen in ons land weer los. Het is geen geheim dat bezoekers nogal eens onder invloed zijn van drugs. Uit een enquête van Het Misdaadbureau onder bijna 300 studenten blijkt dat 4 op de 10 vaak of zelfs altijd drugs gebruikt op een festival, ruim 70 procent heeft er op z’n minst mee geëxperimenteerd. Ze smokkelen het naar binnen in onderbroeken, bh’s of sokken. Slechts 6 procent geeft aan de drugs vooraf altijd te laten testen.

 

In Het Misdaadbureau is vrijdagavond Françoise Pelle te gast, zij verloor haar 24-jarige zoon Tim die verslaafd was aan drugs. Ook spreekt presentator Maaike Timmerman met Frank Planten, hij leert MBO-docenten hoe zij signalen van ondermijning, bijvoorbeeld het dealen van drugs, herkennen.
Vrijdagavond vanaf 19.00 tot 20.00
Tekort diabetesmedicijn Ozempic neemt toe: mensen gebruiken het afslankmiddel

Er heerst een tekort aan Ozempic, een medicijn voor diabetespatiënten. Het medicijn wordt ook gebruikt buiten de officiële indicatie ontdekte het College ter Beoordeling van…

Lees meer

Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte…

Lees meer

Kan Brabant nog groeien? Stroomnet binnenkort weer vol

Bedrijven in Brabant moeten er rekening mee houden dat ze pas over een aantal jaar in aanmerking komen voor een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting. Het…

Lees meer

Brussel waarschuwt kabinet: houd vaart met stikstofaanpak

Nederland moet vaart blijven maken met de stikstofaanpak. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een brief aan natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal, zo…

Lees meer

Kanker speelt mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen

De aanwezigheid van kankercellen spelen mogelijk een rol bij jonge mensen die een beroerte krijgen. Dat stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. Per jaar…

Lees meer

Eurostat: EU-bevolking daalt 6 procent in 2100, Nederland groeit

Het aantal inwoners van de Europese Unie zal aan het eind van deze eeuw met 27,3 miljoen zijn afgenomen ten opzichte van 1 januari 2022,…

Lees meer

Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo’n 9 euro kosten

De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden…

Lees meer

Koningin Máxima mee met blusoefening van Defensie: ‘Fantastisch en heel bijzonder’

“Fantastisch, heel bijzonder om mee te maken”, reageerde koningin Máxima donderdag bij terugkomst op vliegbasis Gilze-Rijen. De koningin was even daarvoor een klein uur meegevlogen…

Lees meer

Van der Burg: opvangplekken asielzoekers na 1 juli nog niet rond

De opvang van nieuwe asielzoekers is in de periode na 1 juli nog niet rond. Tot die tijd zouden er geen opvangproblemen moeten zijn als…

Lees meer

Klimaatactievoerders blijven in hal Amsterdamse stadhuis zitten

Enkele actievoerders van Extinction Rebellion hebben zich donderdag vastgemaakt aan fietsen in de hal van het stadhuis in Amsterdam. Eerder op de dag verstoorden activisten…

Lees meer

Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat…

Lees meer

Wereldwijd datalek groter dan gedacht: ‘Niet eerder voorgekomen’

Het datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van…

Lees meer

Pgb-zorgverlener kan voortaan aanspraak maken op WW-uitkering

Een vrouw die betaald werd vanuit het persoonsgebonden budget (pgb) voor het verrichten van huishoudelijke hulp, maar minder dan vier dagen per week werkte, is…

Lees meer