Wat doet een officier van justitie eigenlijk? ‘Er zit een hele wereld achter’
Het is een turbulente tijd voor het Openbaar Ministerie. Het boek ‘Misdaad en Straf in de Polder’ van Paul van Liempt, dat vandaag verschijnt, geeft een indrukwekkend kijkje achter de schermen door middel van maar liefst vijftig interviews met hoofdrolspelers van het OM, waaronder Janneke de Smet. Zij wijdt daar uit over haar rol als officier van Justitie.
“Waar zien mensen ons? Dat is in de zittingszalen, als we de togen aanhebben en uitleggen wat er in het strafrechtelijk onderzoek heeft plaatsgevonden en wat wij de verdachte te laste leggen. Maar zit een hele wereld achter”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Er zijn ongelofelijk veel verschillende onderdeel aan het vak, zegt De Smet. “Maar als officier van justitie ben je leider van het onderzoek bij de politie. En dat is een rol die veel mensen niet van ons zien. Je ziet uiteindelijk toch pas de verantwoording die mensen in de zittingszaal doen.”
Maar in aanloop naar dat proces is de officier continu betrokken geweest bij het proces, legt ze uit. “Het gaat natuurlijk vaak om ingrijpende opsporingsmethodieken die wij gebruiken, en daar moet je een afweging maken. Als wij een huiszoeking willen doen leggen we dat voor aan de rechter-commissaris. Dus het is echt een rol waarbij je de hele dag bezig bent met: hoe kan ik naar waarheidsvinding toe?”
‘Viet in staat geweest dit extreme geweld te stoppen’
De verharding van de samenleving speelt een hele grote rol binnen het Openbaar Ministerie. “We zijn het Marengo-proces ooit begonnen omdat we met een ongelofelijke golf van extreem geweld in Nederland te maken hadden”, zegt De Smet daarover. “En het is niet gelukt. We zijn niet in staat geweest om dit proces, het extreme geweld, te stoppen.”
Ook richting het OM is de dreiging toegenomen. “In de afgelopen twee jaar met name, na de moord op Derk Wiersum. Dat is iets wat als sluier boven het proces en boven de organisatie komt te hangen”, zegt ze. “Dus we voeren dit soort processen om de Nederlandse samenleving veilig te krijgen, maar voor mij ook om mijn eigen organisatie veilig te krijgen.”
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…
Lees meerZes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…
Lees meerHet Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…
Lees meerNederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…
Lees meerDe in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meer