main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 13 mei 2022 — 14:41

SP-Kamerlid Leijten: ‘Onvergeeflijk dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst’

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het “onvergeeflijk” dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. “Als er een snelle oplossing was geboden, was dat misschien te voorkomen geweest”, zegt Leijten vrijdag in Sven op 1 op NPO Radio 1. Volgens haar ontbreekt het bij het kabinet nog altijd aan “enige urgentie”. “Natuurlijk moet er maatwerk zijn, maar hier lijkt zorgvuldigheid hét argument om vooral geen snelheid toe te passen. Dat vind ik verwijtbaar”, aldus het Kamerlid.

Ze pleit ervoor om het ondersteuningsteam dat ouders van door de toeslagenaffaire uit huis geplaatste kinderen helpt, doorzettingsmacht te geven. Op die manier zouden volgens haar tal van problemen rond uithuisgeplaatste kinderen verholpen kunnen worden zonder een gang naar de rechter.

Zo’n bevoegdheid betekent dat het team beslissingen kan nemen die normaal door partijen binnen de jeugdbescherming worden genomen. Volgens premier Rutte “breek je volledig in het stelsel in”, als die bevoegdheid wordt toegekend. “Als wij merken dat het wel nodig is om verdere juridische onderbouwing te geven, dan doen we dat”, voegde de premier daar wel aan toe.

“Ik had graag gezien dat de deur al open was gezet”, zegt Leijten in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het juridisch systeem is zo dat mensen tegenover elkaar staan, maar je wil dat mensen met elkaar om de tafel zitten en een oplossing zoeken. Dat is ook het model wat de Nationale Ombudsman al heel lang propageert.”

Volgens haar is “80, 90 procent” van de problemen op te lossen door in gesprek te gaan en zaken uit de juridische molen te halen. “Als mensen of kinderen niet willen, houdt het op. Maar wij willen maatwerk, mét die doorzettingsmacht.”

‘Uit de vechtmodus’

Ook vindt ze dat er “regionale teams” moeten komen, “die niet zijn opgebouwd uit mensen uit instanties die dit schandaal mede hebben veroorzaakt”. Op die manier zouden slachtoffers van de toeslagenaffaire eerder bereid zijn in gesprek te gaan. Nu doen ze dat vaak niet, uit angst voor meer juridisch gesteggel, denkt Leijten.

“Het gaat om vertrouwen en dat er een oplossing gevonden kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan en dat er voldoende mensen zijn die erbij willen helpen. Soms zal een situatie niet op te lossen zijn. Dan is dat heel erg, maar het is dan wel geprobeerd. Nu is het zo dat je kan bellen en juridische hulp krijgt om weer een gevecht aan te gaan. Maar mensen moeten uit de vechtmodus gehaald worden”, stelt het Kamerlid.

Hoeveel kinderen er precies uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire, weet Leijten niet. “Zelfs de Belastingdienst geeft die cijfers niet.” Ze denkt dat het aantal van 95.000 kinderen die de Kinderombudsvrouw noemt “heel goed zou kunnen. Er zijn 30.000 slachtoffers. Die hebben gemiddeld twee of drie kinderen”.

Politieke Index

Ondertussen staat Leijten deze maand op plek 1 in de Nationale Politieke Index. Maar ze zegt niet zo’n voorstander te zijn van dit soort lijstjes. “Omdat het weinig zegt over de inhoud. Je kunt een motie indienen die ondersteuning is van beleid en niks veranderd, of een motie die een flinke bom laat afgaan op een ministerie. Dat zie je natuurlijk niet in die data.”

De aflevering terugluisteren als podcast? Klik hier

LEES OOK: Kinderombudsvrouw: terugkeer naar ouders niet in het belang van alle toeslagenkinderen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier