main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 13 mei 2022 — 14:41

SP-Kamerlid Leijten: ‘Onvergeeflijk dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst’

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het “onvergeeflijk” dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. “Als er een snelle oplossing was geboden, was dat misschien te voorkomen geweest”, zegt Leijten vrijdag in Sven op 1 op NPO Radio 1. Volgens haar ontbreekt het bij het kabinet nog altijd aan “enige urgentie”. “Natuurlijk moet er maatwerk zijn, maar hier lijkt zorgvuldigheid hét argument om vooral geen snelheid toe te passen. Dat vind ik verwijtbaar”, aldus het Kamerlid.

Ze pleit ervoor om het ondersteuningsteam dat ouders van door de toeslagenaffaire uit huis geplaatste kinderen helpt, doorzettingsmacht te geven. Op die manier zouden volgens haar tal van problemen rond uithuisgeplaatste kinderen verholpen kunnen worden zonder een gang naar de rechter.

Zo’n bevoegdheid betekent dat het team beslissingen kan nemen die normaal door partijen binnen de jeugdbescherming worden genomen. Volgens premier Rutte “breek je volledig in het stelsel in”, als die bevoegdheid wordt toegekend. “Als wij merken dat het wel nodig is om verdere juridische onderbouwing te geven, dan doen we dat”, voegde de premier daar wel aan toe.

“Ik had graag gezien dat de deur al open was gezet”, zegt Leijten in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het juridisch systeem is zo dat mensen tegenover elkaar staan, maar je wil dat mensen met elkaar om de tafel zitten en een oplossing zoeken. Dat is ook het model wat de Nationale Ombudsman al heel lang propageert.”

Volgens haar is “80, 90 procent” van de problemen op te lossen door in gesprek te gaan en zaken uit de juridische molen te halen. “Als mensen of kinderen niet willen, houdt het op. Maar wij willen maatwerk, mét die doorzettingsmacht.”

‘Uit de vechtmodus’

Ook vindt ze dat er “regionale teams” moeten komen, “die niet zijn opgebouwd uit mensen uit instanties die dit schandaal mede hebben veroorzaakt”. Op die manier zouden slachtoffers van de toeslagenaffaire eerder bereid zijn in gesprek te gaan. Nu doen ze dat vaak niet, uit angst voor meer juridisch gesteggel, denkt Leijten.

“Het gaat om vertrouwen en dat er een oplossing gevonden kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan en dat er voldoende mensen zijn die erbij willen helpen. Soms zal een situatie niet op te lossen zijn. Dan is dat heel erg, maar het is dan wel geprobeerd. Nu is het zo dat je kan bellen en juridische hulp krijgt om weer een gevecht aan te gaan. Maar mensen moeten uit de vechtmodus gehaald worden”, stelt het Kamerlid.

Hoeveel kinderen er precies uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire, weet Leijten niet. “Zelfs de Belastingdienst geeft die cijfers niet.” Ze denkt dat het aantal van 95.000 kinderen die de Kinderombudsvrouw noemt “heel goed zou kunnen. Er zijn 30.000 slachtoffers. Die hebben gemiddeld twee of drie kinderen”.

Politieke Index

Ondertussen staat Leijten deze maand op plek 1 in de Nationale Politieke Index. Maar ze zegt niet zo’n voorstander te zijn van dit soort lijstjes. “Omdat het weinig zegt over de inhoud. Je kunt een motie indienen die ondersteuning is van beleid en niks veranderd, of een motie die een flinke bom laat afgaan op een ministerie. Dat zie je natuurlijk niet in die data.”

De aflevering terugluisteren als podcast? Klik hier

LEES OOK: Kinderombudsvrouw: terugkeer naar ouders niet in het belang van alle toeslagenkinderen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

In de Sven op 1 Zomereditie was donderdag oud-topambtenaar Ed Kronenburg te gast. Hij bespreekt met Thomas van Groningen de oorlog in Oekraïne, die in de ogen van Kronenburg nog jaren kan duren. Ook gaat hij in op het defensiebeleid van Europa en de invloed van Amerika.

 

 

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Vriendin van gedode Patrick van Dillenburg doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal: ‘Ik voelde mij heel eenzaam’

Wat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de…

Lees meer

Schiphol gaat kosten van door chaos gestrande reizigers vergoeden

Schiphol gaat de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op het vliegveld hun vlucht hebben gemist. Dat is de luchthaven…

Lees meer

Gewonden bij ongeluk achtbaan in Legoland Duitsland

Bij een ongeluk met een achtbaan in het pretpark Legoland Duitsland in het Beierse Günzburg zijn zeker negen personen gewond geraakt. Twee treintjes botsten op…

Lees meer

‘Uit blijk van goede wil’ schort Farmers Defence Force harde acties op

Farmers Defence Force schort zijn “harde acties” voorlopig op “uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de…

Lees meer

Poolse truckchauffeur vast voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd een gezin…

Lees meer

Brandweer houdt watervoorraad ‘achter de hand’ in geval van bosbranden

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die…

Lees meer

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: ‘Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd,…

Lees meer

Ruim 10.000 evacuaties wegens heftige bosbranden in Frankrijk

De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond…

Lees meer

Bedrijfsopheffingen rijzen de pan uit: 76 duizend ondernemers stoppen ermee

Het aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022 bedraagt maar liefst 76.000. Dat is een forse toename in vergelijking met een jaar eerder, toen…

Lees meer