SP-Kamerlid Leijten: ‘Onvergeeflijk dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst’
SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het “onvergeeflijk” dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. “Als er een snelle oplossing was geboden, was dat misschien te voorkomen geweest”, zegt Leijten vrijdag in Sven op 1 op NPO Radio 1. Volgens haar ontbreekt het bij het kabinet nog altijd aan “enige urgentie”. “Natuurlijk moet er maatwerk zijn, maar hier lijkt zorgvuldigheid hét argument om vooral geen snelheid toe te passen. Dat vind ik verwijtbaar”, aldus het Kamerlid.
Ze pleit ervoor om het ondersteuningsteam dat ouders van door de toeslagenaffaire uit huis geplaatste kinderen helpt, doorzettingsmacht te geven. Op die manier zouden volgens haar tal van problemen rond uithuisgeplaatste kinderen verholpen kunnen worden zonder een gang naar de rechter.
Zo’n bevoegdheid betekent dat het team beslissingen kan nemen die normaal door partijen binnen de jeugdbescherming worden genomen. Volgens premier Rutte “breek je volledig in het stelsel in”, als die bevoegdheid wordt toegekend. “Als wij merken dat het wel nodig is om verdere juridische onderbouwing te geven, dan doen we dat”, voegde de premier daar wel aan toe.
“Ik had graag gezien dat de deur al open was gezet”, zegt Leijten in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het juridisch systeem is zo dat mensen tegenover elkaar staan, maar je wil dat mensen met elkaar om de tafel zitten en een oplossing zoeken. Dat is ook het model wat de Nationale Ombudsman al heel lang propageert.”
Volgens haar is “80, 90 procent” van de problemen op te lossen door in gesprek te gaan en zaken uit de juridische molen te halen. “Als mensen of kinderen niet willen, houdt het op. Maar wij willen maatwerk, mét die doorzettingsmacht.”
‘Uit de vechtmodus’
Ook vindt ze dat er “regionale teams” moeten komen, “die niet zijn opgebouwd uit mensen uit instanties die dit schandaal mede hebben veroorzaakt”. Op die manier zouden slachtoffers van de toeslagenaffaire eerder bereid zijn in gesprek te gaan. Nu doen ze dat vaak niet, uit angst voor meer juridisch gesteggel, denkt Leijten.
“Het gaat om vertrouwen en dat er een oplossing gevonden kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan en dat er voldoende mensen zijn die erbij willen helpen. Soms zal een situatie niet op te lossen zijn. Dan is dat heel erg, maar het is dan wel geprobeerd. Nu is het zo dat je kan bellen en juridische hulp krijgt om weer een gevecht aan te gaan. Maar mensen moeten uit de vechtmodus gehaald worden”, stelt het Kamerlid.
Hoeveel kinderen er precies uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire, weet Leijten niet. “Zelfs de Belastingdienst geeft die cijfers niet.” Ze denkt dat het aantal van 95.000 kinderen die de Kinderombudsvrouw noemt “heel goed zou kunnen. Er zijn 30.000 slachtoffers. Die hebben gemiddeld twee of drie kinderen”.
Politieke Index
Ondertussen staat Leijten deze maand op plek 1 in de Nationale Politieke Index. Maar ze zegt niet zo’n voorstander te zijn van dit soort lijstjes. “Omdat het weinig zegt over de inhoud. Je kunt een motie indienen die ondersteuning is van beleid en niks veranderd, of een motie die een flinke bom laat afgaan op een ministerie. Dat zie je natuurlijk niet in die data.”
De aflevering terugluisteren als podcast? Klik hier!
LEES OOK: Kinderombudsvrouw: terugkeer naar ouders niet in het belang van alle toeslagenkinderen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…
Lees meerZes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…
Lees meerHet Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…
Lees meerNederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…
Lees meerDe in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meer