main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2022 — 12:25

GL en VVD willen zorgpersoneel meer zeggenschap geven: ‘Je moet deze mensen behouden’

GroenLinks en VVD pleiten ervoor dat zorgpersoneel meer inspraak krijgt in het eigen rooster en dat werkgevers iets doen met hun ideeën over het herinrichten van de zorg. De partijen willen dat dit wordt vastgelegd in de wet en daarover wordt vandaag in de Tweede Kamer over gedebatteerd.

Het plan moet ervoor zorgen dat de leegloop in de zorg stopt, want het tekort aan personeel in die sector loopt steeds hoger op. “Je ziet in de zorg dat er vaak wel naar artsen wordt geluisterd, die worden nog wel serieus genomen. Verpleegkundigen, verzorgenden of fysiotherapeuten worden een stuk minder serieus genomen”, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Zonde”, vindt Ellemeet, want door een gebrek aan communicatie gaat het vaak mis. “Een ouderenzorginstelling had bedacht om glucosepleisters te verkopen. Terwijl de patiënten daar helemaal geen belang hebben bij die glucosepleisters”, geeft ze als voorbeeld. “Al die verpleegkundigen zeiden: ‘had dit aan ons gevraagd, dan hadden wij iets slims kunnen doen met dat geld’.”

Grote tekorten

“Het is een klassiek VVD-punt om ervoor te zorgen dat de professional in staat wordt gesteld om zijn werk goed te doen”, vertelt VVD-Kamerlid Ingrid Michon. Vandaar dat de VVD hierin samen optrekt met GroenLinks.

Maar de tekorten zijn al groot. Het is daarom de vraag of het initiatief van de partijen mosterd na de maaltijd is. “Mensen die dag en nacht met de voeten in de klei staan weten heel goed wat de beste oplossingen zijn. Laat het dan ook horen”, vertelt Michon. “Ik denk dat het ook enorm bijdraagt aan het werkplezier, want in deze arbeidsmarkt kun je het niet veroorloven dat mensen deze banen verlaten. Die moet je zien te behouden.”

LEES OOK: Personeelstekorten in de zorg: ‘Als werkgever moeten we het werk ook aantrekkelijk maken’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer