main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2022 — 10:22

ChristenUnie/SGP vreest dat Den Haag ‘wietwalhalla van Nederland’ wordt en wil geen verkoop aan toeristen

De samenwerkingspartij ChristenUnie/SGP in Den Haag vreest dat de stad “het wietwalhalla van Nederland” wordt nu Amsterdam drugstoeristen actief wil gaan weren. De partij dient daarom een plan in om de verkoop van wiet aan toeristen aan banden te leggen.

“Dat Amsterdam geen wiet meer gaat verkopen aan toeristen is hartstikke goed, maar ik ben bang dat ze naar Den Haag komen”, spreekt fractievertegenwoordiger van CU/SGP Den Haag Simon Fritschij zijn zorg uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij vreest dat drugstoeristen hun heil zoeken in Den Haag “en dat de overlast die mensen nu al hebben in hun straat erger wordt. Er komen straks allemaal mensen naar de stad die alleen maar komen om drugs te gebruiken. Dat hoeft van mij niet”, aldus Fritschij. Hij pleit voor een verkoopverbod van wiet aan toeristen.

Landelijk beleid

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon wil tijdens het debat over het drugsbeleid donderdag aan het kabinet vragen waarom er geen landelijke afspraken worden gemaakt over de wietverkoop aan toeristen, zegt ze in Goedemorgen Nederland. Nu ligt de verantwoordelijkheid nog bij de gemeenten. “Maar ik begrijp ook dat niet iedere gemeente dezelfde problematiek heeft.”

Het besluit van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema om zich te beroepen op het ingezetenencriterium en drugstoeristen te weren, kan op begrip rekenen van Michon, ondanks dat haar partij niet tegen coffeeshops is. “Inwoners willen ergens prettig wonen en geen overlast van drugstoeristen.”

Maar de ChristenUnie/SGP “heeft ook een eigen agenda als het om softdrugs gaat”, zegt ze over de wens van die partij om het beleid uit Amsterdam over te nemen. “Zij stellen nú al dat het probleem zich naar Den Haag verplaatst.” Volgens Michon is dat nog maar de vraag.

LEES OOK: Schipholbaas verwacht binnen enkele dagen akkoord met bonden om problemen op te lossen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer