main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Russische soldaten in Oekraïne.
Op1 - 6 mei 2022 — 00:02

Vrees dat oorlog in Oekraïne verder escaleert: ‘Je weet niet wat het Kremlin doet als het in een hoek wordt gedreven’

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve voorziet dat de oorlog in Oekraïne komende anderhalve maand erger wordt. Voorhoeve staat daar niet alleen in. Ook verschillende wereldleiders en politici hebben hun vrees voor verdere escalatie al laten doorschemeren. Onder hen is bijvoorbeeld de vicepremier van België. Poetin lijkt er alles aan gelegen om kosten wat kost de Donbas-regio in Oost-Oekraïne in handen te krijgen.

Voorhoeve vreest ook dat de oorlog ‘onze kant op gaat komen’. “Ik hoop het van niet maar je weet niet wat het Kremlin doet als het in een hoek wordt gedreven,” zegt de oud-minister in Op1. “De Oekraïners zijn ontzettend taai en dapper en ze hebben de Russen vooral in het begin voor een groot deel verslagen.”

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Chemische wapens

Voorhoeve zegt vooral bang te zijn dat Poetin grijpt naar chemische wapens waardoor steden intact blijven, maar alle burgers gedood worden. “Ik vraag me heel erg af hoe daar op geantwoord gaat worden vanuit de NAVO. Ontstaat er dan een kernoorlog of is er dan sprake van een dempend effect? Het gaat hoe dan ook een cruciaal moment worden en ik houd echt mijn hart vast.” De oud-minister besluit: “De Russen hebben bewezen niet erg effectief te zijn, maar ze hebben laten zien dat ze een ontzettend grote vernietigingskracht te hebben.”

LEES OOK: Zelenski opent inzamelingsplatform voor Oekraïne: ‘Om onze burgers te redden’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer