main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Russische soldaten in Oekraïne.
Op1 - 6 mei 2022 — 00:02

Vrees dat oorlog in Oekraïne verder escaleert: ‘Je weet niet wat het Kremlin doet als het in een hoek wordt gedreven’

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve voorziet dat de oorlog in Oekraïne komende anderhalve maand erger wordt. Voorhoeve staat daar niet alleen in. Ook verschillende wereldleiders en politici hebben hun vrees voor verdere escalatie al laten doorschemeren. Onder hen is bijvoorbeeld de vicepremier van België. Poetin lijkt er alles aan gelegen om kosten wat kost de Donbas-regio in Oost-Oekraïne in handen te krijgen.

Voorhoeve vreest ook dat de oorlog ‘onze kant op gaat komen’. “Ik hoop het van niet maar je weet niet wat het Kremlin doet als het in een hoek wordt gedreven,” zegt de oud-minister in Op1. “De Oekraïners zijn ontzettend taai en dapper en ze hebben de Russen vooral in het begin voor een groot deel verslagen.”

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Chemische wapens

Voorhoeve zegt vooral bang te zijn dat Poetin grijpt naar chemische wapens waardoor steden intact blijven, maar alle burgers gedood worden. “Ik vraag me heel erg af hoe daar op geantwoord gaat worden vanuit de NAVO. Ontstaat er dan een kernoorlog of is er dan sprake van een dempend effect? Het gaat hoe dan ook een cruciaal moment worden en ik houd echt mijn hart vast.” De oud-minister besluit: “De Russen hebben bewezen niet erg effectief te zijn, maar ze hebben laten zien dat ze een ontzettend grote vernietigingskracht te hebben.”

LEES OOK: Zelenski opent inzamelingsplatform voor Oekraïne: ‘Om onze burgers te redden’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer