main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 april 2022 — 14:29

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, moet voor millennials ‘de trein de eerste keuze zijn’

Om het milieu een helpende hand te bieden, kunnen millennials beter de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Het internationale treinverkeer loopt echter nog niet op rolletjes. Is het mogelijk om alles net zo goed op orde te hebben als in Zwitserland, dat misschien wel het beste treinnetwerk ter wereld heeft?

NS International heeft grote ambities om het internationale treinnetwerk te bevorderen. “De trein moet voor bestemmingen tot 700 kilometer absoluut de eerste keus zijn. Voor treinreizen verder dan 700 kilometer moet de nachttrein het meest logische alternatief zijn”, zegt directeur van het spoorwegbedrijf Heike Luiten in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Luiten zegt het al, de trein moet de eerste keuze zijn. Het probleem is echter dat veel reizigers er toch voor kiezen om de auto of het vliegtuig te pakken. Er moet volgens Luiten een aantal dingen anders om die gedachtegang te veranderen. “Meer bestemmingen toevoegen, in hogere frequentie rijden en de reis korter maken.”

Om die ambities waar te maken moet er flink geïnvesteerd worden en daar loopt NS International tegenaan. “Er moeten nieuwe moderne treinen komen, maar ook meer treinen”, zegt Luiten, die tegelijkertijd benadrukt dat het belangrijk is dat men in Europa ook goed blijft samenwerken. “Daar staan alle seinen voor op groen.”

‘Verleiden voor de trein te kiezen’

In Frankrijk en Oostenrijk komt het steeds meer voor dat korte binnenlandse vluchten vervangen worden door de trein. Vanaf deze zomer zet ook KLM de trein in voor het traject Amsterdam-Brussel. “Wij willen de laatste reizigers die nu nog het vliegtuig nemen op die korte afstand ook verleiden voortaan voor de trein te kiezen”, vertelt Luiten.

Over wat er dan precies nodig is om dit te bewerkstelligen, zonder reizigers het gevoel te geven dat zij iets moeten inleveren, is Luiten stellig: “Stoppen met vliegen.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak dient de reis tussen Amsterdam en Brussel als transfervlucht, weet Luiten. “Dus je moet zorgen voor een goede aansluiting van vlucht op trein of andersom.”

Level playing field

Luiten zou graag willen dat er meer een “level playing field komt tussen rail en air”. Bijvoorbeeld door een gelijk belastingsysteem op vliegen in te voeren en om eensgezind te werken met subsidies. “Dat is uit balans gegaan”, legt de NS-topvrouw uit. “Daarbij kun je je echt afvragen of vliegen voor 25 euro naar een verre bestemming wel gezond is. Zeker als je kijkt naar de duurzaamheidsdoelstellingen die wij nastreven als Nederland en binnen Europa.”

Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next kun je donderdag zien om NPO 2, om 21.05 uur. Oude afleveringen terugkijken? Dat kan hier.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer