Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, moet voor millennials ‘de trein de eerste keuze zijn’
Om het milieu een helpende hand te bieden, kunnen millennials beter de trein pakken in plaats van het vliegtuig. Het internationale treinverkeer loopt echter nog niet op rolletjes. Is het mogelijk om alles net zo goed op orde te hebben als in Zwitserland, dat misschien wel het beste treinnetwerk ter wereld heeft?
NS International heeft grote ambities om het internationale treinnetwerk te bevorderen. “De trein moet voor bestemmingen tot 700 kilometer absoluut de eerste keus zijn. Voor treinreizen verder dan 700 kilometer moet de nachttrein het meest logische alternatief zijn”, zegt directeur van het spoorwegbedrijf Heike Luiten in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Luiten zegt het al, de trein moet de eerste keuze zijn. Het probleem is echter dat veel reizigers er toch voor kiezen om de auto of het vliegtuig te pakken. Er moet volgens Luiten een aantal dingen anders om die gedachtegang te veranderen. “Meer bestemmingen toevoegen, in hogere frequentie rijden en de reis korter maken.”
Om die ambities waar te maken moet er flink geïnvesteerd worden en daar loopt NS International tegenaan. “Er moeten nieuwe moderne treinen komen, maar ook meer treinen”, zegt Luiten, die tegelijkertijd benadrukt dat het belangrijk is dat men in Europa ook goed blijft samenwerken. “Daar staan alle seinen voor op groen.”
‘Verleiden voor de trein te kiezen’
In Frankrijk en Oostenrijk komt het steeds meer voor dat korte binnenlandse vluchten vervangen worden door de trein. Vanaf deze zomer zet ook KLM de trein in voor het traject Amsterdam-Brussel. “Wij willen de laatste reizigers die nu nog het vliegtuig nemen op die korte afstand ook verleiden voortaan voor de trein te kiezen”, vertelt Luiten.
Over wat er dan precies nodig is om dit te bewerkstelligen, zonder reizigers het gevoel te geven dat zij iets moeten inleveren, is Luiten stellig: “Stoppen met vliegen.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak dient de reis tussen Amsterdam en Brussel als transfervlucht, weet Luiten. “Dus je moet zorgen voor een goede aansluiting van vlucht op trein of andersom.”
Level playing field
Luiten zou graag willen dat er meer een “level playing field komt tussen rail en air”. Bijvoorbeeld door een gelijk belastingsysteem op vliegen in te voeren en om eensgezind te werken met subsidies. “Dat is uit balans gegaan”, legt de NS-topvrouw uit. “Daarbij kun je je echt afvragen of vliegen voor 25 euro naar een verre bestemming wel gezond is. Zeker als je kijkt naar de duurzaamheidsdoelstellingen die wij nastreven als Nederland en binnen Europa.”
Vliegschaamte zit de reislust van millennials nogal eens in de weg. Het spoor kan soelaas bieden. Maar is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in de treincoupé en zocht het uit.
Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next kun je donderdag zien om NPO 2, om 21.05 uur. Oude afleveringen terugkijken? Dat kan hier.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…
Lees meerDe rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…
Lees meerHet Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…
Lees meerGemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…
Lees meerDe Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…
Lees meerVicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…
Lees meerHet kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…
Lees meerDe euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…
Lees meerDe Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…
Lees meerOm huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…
Lees meerVerschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…
Lees meerKleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…
Lees meerSupermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…
Lees meerDe gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…
Lees meerDe boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…
Lees meer