main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 april 2022 — 13:56

Welke gevaren liggen er op de loer voor millennials in de metaverse? ‘Het is een ongereguleerde markt’

De metaverse is de toekomst van het internet. Het kan het leven volledig op zijn kop zetten, zo ook het betalingsverkeer. Nieuwe mogelijkheden brengen ook altijd nieuwe gevaren met zich mee. Bijvoorbeeld voor millennials, die een groot deel van hun financiële bezit in cryptovaluta hebben zitten. Die markt is vooralsnog ongereguleerd en dat moet snel veranderen.

In de metaverse kan een mogelijke parallelle economie ontstaan, omdat er allerlei verschillende online (crypto)valuta’s zijn. “Het is niet zo dat ik daar bang voor ben. Want uiteindelijk is de parallelle economie ook een economie”, zegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter Autoriteit Consument & Markt (ACM), bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

ACM is een onafhankelijke toezichthouder en zet zich in voor goed werkende markten. Daar valt ook een doodgewone koop-verkoop-transactie onder, zowel fysiek als online. “Dan wordt er toch echt iets verkocht en vindt er toch echt een transactie plaats.” Daar schuilt ook direct een waarschuwing in, want misleiding ligt ook online op de loer, zegt Snoep. “Bij de verkoop van een virtuele jurk bijvoorbeeld.”

Cryptomarkt reguleren

Zo’n online betaling gaat tegenwoordig vaak via crypto’s. Veel millennials hebben daar voor duizenden euro’s in geïnvesteerd. Dat is best gevaarlijk, want “de cryptomarkt is op dit moment ongereguleerd”, legt Snoep uit.

Die regulering komt er volgens Snoep wel aan. “Want iedereen ziet dat de risico’s voor misleiding op dit moment zo groot zijn, dat die markt gereguleerd moet worden.”

Snoep vertelt dat wetgeving pas vaak volgt na een crisis. Met andere woorden: de wetgeving is te laat. Dus moet je de crisis “voor willen zijn”, vertelt Snoep. Alleen is dat juist moeilijk, want “kun je dan wel goed de crisis voorspellen en voorkomen”. Dat is het lastige van regelgeving, volgens Snoep. “Want je moet dus eigenlijk verzinnen wat voor problemen er zouden kunnen ontstaan en hoe kan regelgeving die problemen voorkomen.”

Snoep waarschuwt millennials die willen investeren in crypto. “Let heel goed op. Je betreedt een ongereguleerde markt. Dat betekent dat er een enorm risico is, dat de goede dingen die je hoopt te halen uiteindelijk toch niet kunnen worden gerealiseerd.”

Kansen

Gelukkig biedt de metaverse ook kansen, bijvoorbeeld aan ondernemers die virtuele winkels openen. Op die manier betreden zij een markt, waar zij “virtuele producten maken en die verkopen aan een veel groter publiek”, zegt Snoep. “Dat geeft ook een enorme vrijheid voor mensen om hun eigen onderneming op te zetten en om dingen te verkopen die andere mensen van waarde vinden. Die ontwikkeling willen wij niet tegenhouden.”

Terwijl nu nog uitsluitend fanatieke gamers zich helemaal onderdompelen in een virtuele fantasiewereld, zal voor de meeste millennials een uitje in het metaverse zo gewoon zijn als een wandeling naar de supermarkt. Maar wie gaan er verdienen aan de metaverse, en wat zijn de regels? En belangrijker: wat trek ik aan?

Kijk donderdag om 21:05 naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer