main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 maart 2022 — 14:56

ChristenUnie wil bij de gemeenteraadsverkiezingen armoede op lokaal niveau aanpakken: ‘Het systeem moet simpeler’

Armoede en schulden. Dat zijn twee belangrijke thema’s waar de ChristenUnie zich hard voor maakt, zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. Dat zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De inflatie stijgt hard. Dat is terug te zien in de energierekening of aan de pomp. En dat komt vooral hard aan bij mensen met een kleine portemonnee. Volgens Segers is het aan het lokale beleid om de mensen die het zwaar hebben te helpen. “Het komt nu aan op solidariteit en een rechtvaardige verdeling van de pijn”, vertelt Segers.

Spoedwet

Middels een spoedwet die eraan komt hoopt Segers de armste 800.000 huishoudens in Nederland een extra handje te helpen. Het extra geld dat het kabinet heeft vrijgemaakt vanwege de stijgende energierekening is pas in juni terug te zien in de kosten. Voor veel mensen is dat te laat. “Ik hoop dat wij eerder kunnen besluiten om meer te doen. We moeten alleen zeker weten dat het aankomt bij mensen die dat het hardst nodig hebben.”

Bij de spoedwet is er ook een rol weggelegd voor gemeentes. “Want zij weten wie die 800.000 gezinnen zijn. Zij krijgen de ruimte om extra te geven en 200 euro van die rekening af te halen. Ik wil dat dat meer wordt.”

Lokaal niveau

Om armoede tegen te gaan, kan er lokaal een hoop gedaan worden. Te denken valt aan kledingwinkels die oude kleding weggeven of de voedselbank. Maar dat is op particulier niveau. Ook overheidsinstanties kunnen hun steentje bijdragen. Segers: “Een gemeente is de eerste overheid die recht moet doen aan mensen. Gemeentes kunnen mensen ook via de bijzondere bijstand individueel helpen.”

Dat klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het anders. Veel mensen in nood verdrinken namelijk in de complexiteit van het systeem en worden van loket naar loket gestuurd om aan financiële steun te komen. “Er is heel veel geld voor armoedebeleid waar mensen zelf op af moeten komen. Heel veel mensen kunnen dat niet, juist omdat er ook schaamte is of onwetendheid over regelingen”, zegt de politicus.

Simpeler systeem

Het “systeem moet simpeler” volgens Segers. “We moeten van de toeslagen af. Wij moeten ook het wettelijk minimumloon en de bijstand verhogen. Want er zijn ook mensen die werken en alsnog niet rond kunnen komen. Wij moeten die bestaanszekerheid versterken.”

Een deel daarvan is al in werking gezet, want het wettelijk minimumloon gaat stijgen en de toeslagen zullen stapsgewijs verdwijnen. “Mensen gaan merken dat het beter wordt, maar dat is pas in 2024.” Er zit dus nog een gat tussen van twee jaar. “Je ziet dat de overheid traag is. Het is dan des te belangrijker om bij de lokale overheid mensen te hebben met het hart op de goede plek, zodat zij mensen kunnen helpen.” Segers pleit er in die zin voor dat er meer geld gaat naar gemeentes. “Om direct te helpen, daar waar nu de nood het hoogste is.”

LEES OOK: Segers (CU) over opvang Oekraïnse vluchtelingen: ‘Whatever it takes’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week aandacht voor de stroeve formatie, de Europese verkiezingen en de bekerfinale

Ook deze zaterdag kan je weer luisteren naar een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Gevangenisdirecteur Femke van der Meulen is de nummer twee van NSC voor de Europese verkiezingen. Wie is zij en wat kan zij voor ons betekenen in Europa?
  • NOS Sportverslaggever Chris Wobben verzorgt al jaren audiodescriptie op de blindentribune van AZ, zodat zij geen minuut van de wedstrijd hoeven te missen;
  • Fries Statenlid voor PvdA Jaap Stalenburg over het congres van GroenLinks-PvdA dat zaterdag plaatsvindt;
  • Hester Loeff is amateur-paleontoloog en maakt de meest bijzondere rariteitenkabinetten;
  • Met politiek verslaggever van het AD Niels Klaassen nemen we de laatste stand van zaken omtrent de moeizame formatie door;
  • En de column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Expertisecentrum online misbruik: ‘OM moet meer optreden tegen bangalijsten op Telegram’

Expertisecentrum online misbruik OffLimits wil dat het Openbaar Ministerie (OM) meer actie onderneemt om Telegram zover te krijgen zogeheten bangalijsten te verwijderen van de chatapp….

Lees meer

Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland,…

Lees meer

PvdA wil zich niet laten opjagen over samenwerking met GroenLinks

De PvdA-leden willen zich niet laten opjagen om tot een nauwere samenwerking met GroenLinks te komen. Een voorstel van een PvdA’er om al binnen een…

Lees meer

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces: ‘Extreme daad van protest’

Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden….

Lees meer

Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer