main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 21 januari 2022 — 23:43

Leden Caloh Wagoh hadden moorden als businessmodel: ‘Gaat om de achteloosheid’

In het omvangrijke liquidatieproces Eris rond motorclub Caloh Wagoh zijn vrijdag zeer forse straffen geëist, waaronder vijf keer levenslang. “Het gaat om de achteloosheid waarmee mensen werden vermoord”, zegt hoofdofficier van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag Michiel Zwinkels vrijdagavond in Op1.

Leden van Caloh Wagoh leverden moorden op bestelling. Ze zouden meerdere liquidatie hebben gepleegd of moordopdrachten hebben gegeven. Tegen Delano ‘Keylow’ R., volgens het OM de absolute leider van de bende, is levenslang geëist. Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen.

Tekst gaat verder onder tweet. 

“Elk mensenleven telt even zwaar, maar als je businessmodel ingericht is op mensen vermoorden, telt dat voor het OM mee”, zegt Zwinkels over de hoge strafeisen. Tegen de andere verdachten – uitvoerders, spotters, faciliteerders – zijn tussen de twintig en dertig jaar celstraf geëist. In totaal staan negentien mannen terecht in deze zaak.

Kroongetuige

Handel in de dood van mensenlevens als verdienmodel, zo omschreef het OM de handelswijze van de bende. Volgens Zwinkels zijn de ontsleutelde berichten in handen van het OM “exemplarisch” voor het gemak waarmee een moordopdracht werd gegeven. Zo valt er in berichtenverkeer tussen een opdrachtgever en uitvoerder te lezen hoe er wordt onderhandeld over de prijs, die bijvoorbeeld lager ligt voor een ‘makkelijk doelwit’, een ‘zwevertje’.

Maar het belangrijkste bewijs werd geleverd door een kroongetuige, zegt Zwinkels. De omvangrijke moordzaak kwam namelijk in een stroomversnelling toen Tony de G. besloot over te lopen naar justitie en kroongetuige werd. Hij hoorde tien jaar cel eisen. Die is fors lager dan die van zijn medeverdachten, in ruil voor zijn bekentenissen.

Zwinkels: “Hij was bij een van de feiten betrokken en werkte mee aan een liquidatie. Maar hij wilde eruit en is gaan vertellen over de organisatie.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Taghi

Caloh Wagoh-oprichter R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo.

“Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Taghi in Marengo tot levenslang wordt veroordeeld”, zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. “Twee keer levenslang krijgen kan niet in Nederland. Dat betekent dat het OM eerst afwacht hoe Marengo afloopt.”

Mocht Taghi in Marengo niet tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld, is volgens Belleman de kans groot dat het OM in Eris toch tot vervolging overgaat.

LEES OOK: Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer