main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2022 — 13:01

Mensenrechtenonderzoek VU gefinancierd met Chinees geld: ‘Stuitend’

De Chinese president Xi Jinping wil al langere tijd dat China een volledig ontwikkelde natie wordt die vooral macht uitstraalt, ook op Nederlandse academici. Zo heeft China lange tijd een onderzoekscentrum van de Vrij Universiteit (VU) in Amsterdam gefinancierd, die onderzoek doet naar mensenrechten. En dat terwijl het land miljoenen Oeigoeren heeft opgesloten in kampen.

Uit onthullingen van de NOS is gebleken dat het onderzoekscentrum van de VU honderdduizenden euro’s uit China krijgt. Het onderzoek lijkt hierdoor niet geheel onafhankelijk te kunnen zijn. Zo schrijft het medium dat er een mensenrechtenvisie wordt verspreid die de machthebbers in Peking goed uitkomt.

Deskundigen melden aan de NOS dat zij de mate van financiering vanuit China zeer ‘ongewoon’ vinden voor een Nederlands onderzoekscentrum. Hoogleraar Internationale Betrekkingen, Rob de Wijk, bekritiseert onder andere de optredens van hoogleraar Mensenrechten, Tom Zwart op de Chinese televisie. De Wijk vindt dat hij daarmee een autocratisch regime legitimeert.

Motief

Op het gebied van mensenrechten zit China met een flink imagoprobleem. Wanneer het centrale gezag wordt bedreigd, reageert de overheid hier agressief op. Zo wordt de Turkssprekende moslimminderheid, de Oeigoeren, in de regio Xinjiang gediscrimineerd door de Chinese regering. Deze Oeigoeren worden opgesloten in zogeheten ‘heropvoedingskampen’ in het noordwesten van China, om welke vorm van tegenspraak dan ook tegen te gaan.

Peking vindt dat Westerse landen bevooroordeeld zijn over de mensenrechten in China en de Chinese cultuur ‘niet begrijpen’. Zo geldt in China dat ‘economische ontwikkeling’ belangrijker is dan ‘individuele rechten’. Dat China macht wil over academici in Nederland, en dan specifiek over een onderzoek naar ‘alternatieve visies’ op mensenrechten, is dan ook niet gek.

Vijanden democratie

Rechtsgeleerde Afshin Ellian noemt in Goedemorgen Nederland op NPO1 de situatie over China “stuitend”. ”Het zijn fantastische wetenschappers die daar werken, maar wat mij verbaast is dat het College van Bestuur van de VU heeft zitten slapen. Dat de VU toestaat dat ze geld krijgen vanuit een totalitaire staat als China, waar ruim 1 miljoen Oeigoeren in een kamp zitten, om onderzoek te doen naar ‘alternatieve visies’ op mensenrechten.”

Ellian vindt het onaanvaardbaar dat er een stichting is (de VU) die voorbijgaat aan mensenrechtenschendingen in China. ”Er heerst naïviteit bij Westerse mensen, ze snappen niet dat er vijanden van democratische staten zijn.”

LEES OOK: Nederland nu al afhankelijk van China: ‘Wij kunnen ons eigenlijk geen hard conflict veroorloven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer