Volgens de huidige regels gaat iemand in quarantaine bij klachten, bij besmetting van een huisgenoot, bij nauw contact met een besmet persoon, als de CoronaMelder-app een melding geeft, of bij aankomst vanuit een zeerhoogrisicogebied. Wie contact heeft gehad met een besmette persoon of huisgenoot, mag na een tweede negatieve test bij de GGD, die vijf dagen na een eerste test is afgenomen, weer uit quarantaine. Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied blijven verplicht tien dagen in quarantaine. Wie na vijf dagen negatief test, mag er weer uit.

Thijssen pleit voor een quarantaineplicht zoals in België. “Als je huisgenoot corona heeft maar jij bent geboosterd, mag je uit quarantaine. Van mijn part doen we er een zelftest bij.” Eerder vroeg minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) het OMT om een advies over quarantaineregels. Hij wil weten of de geldende regels nog passen nu de besmettelijkere omikronvariant oprukt.

‘Kabinet kijkt naar quarantaineregels’