main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 13:48

Prins Andrew verliest al zijn titels: ‘Hij lijkt meer en meer verstoten te worden uit het paleis’

De Britse prins Andrew heeft al zijn titels verloren en zal zich in de Amerikaanse zaak wegens seksueel misbruik verdedigen als een burger. Dat maakte het Britse koninklijk huis donderdag bekend. Het was de eerste reactie van Buckingham Palace op het besluit van een Amerikaanse rechter dat de 38-jarige Virginia Giuffre verder mag gaan met haar zaak. Zij zegt dat ze als tiener door de zoon van koningin Elizabeth is misbruikt.

“Vooral de militaire titels die hij had schuurden behoorlijk”, zegt hoofdredacteur van het blad Vorsten, Justine Marcella, erover in Goedemorgen Nederland. “Veteranen hadden eigenlijk al eerder aangegeven dat hij die titels moest inleveren.”

Prins Andrew werd in 2017 kolonel van de Grenadier Guards. Hij erfde deze functie van zijn vader, Prins Philip, de hertog van Edinburgh. “Veteranen zeiden al eerder: als dit een andere hoge functionaris was geweest binnen het leger, had die ook ontslagen moeten worden”, legt Marcella uit. “Bovendien vonden ze het ingewikkeld om na een diner te moeten toasten op de prins, terwijl er zo’n aanklacht ligt.”

Verder zal Andrew volgens Buckingham Palace de komende tijd geen openbare taken op zich nemen. Volgens bronnen, zo meldt het Britse persbureau Reuters, zal Andrew ook niet meer de aanspreektitel koninklijke hoogheid gebruiken.

Queen hield Andrew altijd ‘een beetje in de luwte’

Volgens media nam zijn moeder hem al zijn militaire eretitels af. Hij mag ook nergens meer beschermheer van zijn. In hoeverre koningin Elizabeth zich nu daadwerkelijk met de beslissingen over Andrew bemoeit zal nooit helemaal duidelijk worden, denkt Marcella. “We weten nooit hoe dat achter de paleisdeuren gaat.”

Volgens de royalty-expert heeft de Queen haar zoon altijd een beetje “in de luwte gehouden. Zo is hij vorig jaar kerst nog welkom geweest op het Balmoral-kasteel (in Sandringham, red). waar ze altijd kerst vieren, maar dit jaar niet meer”, zegt Marcella. “Dus hij lijkt toch echt wel meer en meer verstoten te worden uit het paleis, maar het blijft haar zoon.”

Zaak Giuffre

Het juridische team van Andrew gaf nog geen commentaar op het besluit van een rechter in New York dat Giuffre haar misbruikzaak tegen de prins mag doorzetten. De advocaten hadden tevergeefs geprobeerd dat te voorkomen. Volgens de Britse zender ITV was de entourage van de prins niet verrast over de uitspraak. Een bron uit het kantoor van de prins zou hebben benadrukt dat de rechter geen oordeel gaf over de beschuldigingen van Giuffre, dus of die gegrond zijn of niet.

Volgens Giuffre heeft Andrew haar in 2001 misbruikt. Zij was toen 17 jaar. De Amerikaanse werd naar eigen zeggen als tiener naar het Verenigd Koninkrijk gebracht om seks te hebben met Andrew. Giuffre was toen in het gezelschap van de steenrijke zedendelinquent Jeffrey Epstein, die bevriend was met Andrew. Ze eist een financiële vergoeding van Andrew voor de emotionele schade die ze zou hebben opgelopen.

LEES OOK: Vijf vrouwen willen dat Prins Andrew gaat getuigen: ‘Opnieuw een genadeklap’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in