main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 14 januari 2022 — 00:27

Voorzitter politiebond: beperk demonstraties als het kan

Voorzitter van de politiebond Jan Struijs voorziet grote handhavingsproblemen als perspectief voor de samenleving uitblijft tijdens de huidige pandemie. “We kunnen geen zeshonderd demonstraties meer aan”, zegt hij donderdagavond in Op1. Hij wil dat demonstraties worden beperkt “als het kan”.

Volgens Struijs komen er steeds vaker raddraaiers op demonstraties af, die zich mengen tussen goedwillende demonstranten. “Dat is een fors probleem.” De politie had het afgelopen jaar veelvuldig te maken met geweld tegen agenten tijdens demonstraties. Struijs hoopt dat het kabinet “snel met concrete maatregelen komt”.

Tekst gaat verder onder tweet. 

De voorzitter van de politiebond ziet voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel. “Politiemensen monitoren dagelijks internetberichten en dat geeft een heel zorgelijk beeld. Ik hoor ook van politiemensen: de goedwillende burgers gaan het langzamerhand opgeven.”

Hij vindt dat er kritischer moet worden gekeken naar wie op de demonstraties afkomen. Anders staat volgens hem “de legitimiteit van de rechtsstaat” op het spel. “Aan het grondrecht (om te demonstreren, red.) gaan we nooit komen. Maar als je weet dat op een demonstratie veel raddraaiers gaan afkomen, moet je ook de veiligheid van de goedwillende demonstranten kunnen waarborgen.”

Ook rond de persconferentie van vrijdag voorziet hij weer problemen. “Als ik berichten lees van wie morgen allemaal naar Den Haag willen komen om die persconferentie te verstoren, dan kan de politie weer vol aan de bak.”

Politie legt werk neer

Vrijdag, kort voor de coronapersconferentie, legt de politie in Den Haag tijdelijk het werk neer. De werkonderbreking maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen. “Het is code zwart voor de politie, en dat is het al een tijdje”, zegt Struijs.

Tijdens de afgelopen persconferenties, die worden gehouden in het ministerie van Justitie en Veiligheid op de Turfmarkt in Den Haag, is het vaak rumoerig. Tegenstanders van het beleid maken op luide wijze hun ongenoegen kenbaar en de politie heeft al geregeld flink moeten ingrijpen. “We gaan niet de stad laten slopen. Bij calamiteiten grijpen we gelijk in.”

LEES OOK: Burgemeesters draaien duimschroeven aan en willen versoepelingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer