WNL

Horecaondernemers door het hele land willen morgen open: ‘Betalen keer op keer de rekening’

Horecaondernemers door het hele land willen morgen de deuren openen, ongeacht de uitkomst van de coronapersconferentie. Uit de donderdag uitgelekte hoofdlijnen van het nieuws waarmee het kabinet vanavond komt, blijkt dat er waarschijnlijk geen versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector.

De grootste kroegbaas van Nederland, Laurens Meyer, heeft aangekondigd morgen hoe dan ook gasten te willen ontvangen. Hij heeft kroegen door het hele land. “Wij betalen keer op keer de rekening. Nu al helemaal met België en Duitsland die onze klanten komen opeisen. Onze omzet is massaal verhuisd naar de buurlanden, dat kan zo niet langer”, zegt Meyer tegen het AD. “Er is geen enkele motivatie om ons nog langer gesloten te houden.”

Ook andere uitbaters willen morgen uit protest open gaan. In onder andere Enschede, Nijmegen, Zutphen, Bergen op Zoom, Goes, Tubbergen, Zwolle, Oisterwijk, Gorcum en Valkenburg hebben ondernemers aangekondigd morgen de deuren te willen openen.

‘Dramatisch’

Horecaondernemer Martin Bourgonje begrijpt waarom. “Het is dramatisch”, zegt hij over de huidige, zware lockdown. “Vooral voor dit soort sterrenzaken, waar mensen anderhalve meter van elkaar zitten. Wij zijn het enige land in Europa wat gesloten is op horecagebied. Als je ziet hoe de massa beweegt in een supermarkt, is het onbegrijpelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport worden vanaf zaterdag wel versoepeld. Volgens Bourgonje is het voor de horeca ingewikkelder om te lobbyen in Den Haag. “Er wordt gelobbyd, maar in de breedste zin van het woord. Ze pakken ook de kroegen en discotheken mee. De horeca is te breed om door één branchevereniging vertegenwoordigd te worden.”

En wanneer hij zijn deuren wel weer mag openen, zijn de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwenen. “De toekomst wordt pittig. Als de gasten weer komen hebben wij niet voldoende personeel opgeleid om op dit hoge niveau in te zetten en de aantallen te kunnen draaien om de schulden weer terug te kunnen betalen.”

Ook verschillende winkeliers zouden zich bij het protest van horecaondernemers willen aansluiten, ondanks dat zij vanaf morgen op afspraak weer klanten mogen verwelkomen. Die versoepeling zou namelijk niet genoeg soelaas bieden. Om 19.00 vanavond licht het kabinet de definitieve coronaregels toe.

Burgemeesters: geldende coronaregels altijd uitgangspunt

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei donderdag na het beraad dat de regels voor iedereen gelden. Hij raadt burgemeesters aan ondernemers die zich niet aan de regels houden te waarschuwen. Als dat niet helpt, zou er een boete uitgedeeld kunnen worden. Toch hebben verschillende burgemeesters laten weten het protest toe te staan.

Het Veiligheidsberaad onderschrijft wel de hele grote zorgen die er zijn over hoe het gaat in de samenleving. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet vrijdag een doorkijkje geeft naar versoepelingen op de korte termijn. “We hopen dat het kabinet uitlegt wat er in de komende vier weken wel kan en wanneer dan, als het vrijdag nog niet kan. Want versoepelingen moeten er echt, echt komen”, aldus Bruls.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Peter Visser

Exit mobile version