WNL

Taghi werkte vanuit EBI aan verschillende ontsnappingsscenario’s

Topcrimineel Ridouan Taghi werkte aan drie verschillende scenario’s om te ontsnappen uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, meldt NRC. Hij kreeg daarbij hulp van zijn neef en advocaat Youssef T., blijkt uit dossierstukken van het onderzoek naar T. Laatstgenoemde werd op 8 oktober vorig jaar aangehouden.

In twee van de drie scenario’s zou Taghi moeten worden bevrijd door getrainde professionals. Dat blijkt uit een bericht van Taghi aan ‘ene Jim’, schrijft de krant. “Het moet op navy sealsmanier. Je denkt te makkelijk echt”, schreef Taghi. T. zou dat in opdracht van het kopstuk in het Marengo-proces hebben moeten doorgeven. Hij maakte daarvoor foto’s van door Taghi met de hand geschreven berichten.

Op een iPad van T. zijn 69 foto’s aangetroffen “van chats met verschillende contacten uit de criminele organisatie van Ridouan Taghi waarmee werd gecommuniceerd”, laat de politie weten.

De politie vermoedt dat een gewelddadige bevrijdingsactie had moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de rechtszaal in Osdorp, waar de Marengo-zaak wordt behandeld. Voor het derde scenario zouden mogelijk medewerkers van de EBI in Vught gegijzeld moeten worden, met de intentie om Taghi vrij te krijgen. Dat plan kreeg de codenaam ‘Mega Mindy’.

Taghi zit sinds eind 2019 vast in Vught.

LEES OOK: Neef en advocaat Taghi blijft nog 90 dagen vastzitten

Door: Peter Visser

Exit mobile version