WNL

Nederlandse Olympiërs mogen telefoons en laptops niet meenemen naar Spelen uit angst voor spionage

Over minder dan een maand beginnen de Olympische Winterspelen in de Chinese hoofdstad Beijing. De Nederlandse sporters bereiden zich hard voor, maar moeten zich wel aan strenge voorzorgsmaatregelen houden. Zo moeten de atleten hun eigen telefoon en laptop achterlaten in Nederland. Dat heeft NOC*NSF besloten.

De sportkoepel neemt dit besluit om de atleten te beschermen tegen mogelijke Chinese spionage tijdens de Spelen. De Volkskrant meldt dat de sporters “schone apparatuur” meekrijgen, waar geen gevoelige informatie op staat.

VPN

Normaal kun je je gegevens beschermen middels een virtueel privénetwerk, een VPN. Dat zorgt er onder meer voor dat je moeilijker te traceren bent, maar in China is het gebruik daarvan niet mogelijk. “Dat betekent dat je rechtstreeks communiceert over de infrastructuur van de Chinese overheid”, zegt Erik Ploegmakers, directeur van beveiligingsbedrijf Zerocopter tegen de krant.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is dat niet de bedoeling. Dus werd het NOC*NSF geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen.

Als sporters actief zijn op het Chinese netwerk, kan de regering aldaar alles inzien wat het maar wil: trainingsschema’s, foto’s, medische gegevens, contacten en meer. Normaliter is een communicatiesysteem zoals WhatsApp niet mogelijk in het Verre Oosten. Deze is geblokkeerd. Tijdens de Spelen wordt dit tijdelijk toegestaan door de Chinese regering. “Maar dat zal zeker worden gemonitord. Het feit dat ze de blokkade uitzetten, maakt het alleen maar verdachter.”

‘Bizar’

Barbara Barend, hoofdredacteur Helden Magazine en te gast bij Goedemorgen Nederland, is verbaasd dat zulke maatregelen genomen worden. “Hoe kan het dat wij in zo’n land een Olympische Spelen houden”, vraagt zij zich af. “Het is bizar dat je dit soort maatregelen moet nemen voor de veiligheid.”

LEES OOK: Moet Nederland Winterspelen in China boycotten? ‘Kan alleen in EU-verband’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version