main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 januari 2022 — 14:25

Segers over CU-ministers: ‘Carola Schouten heeft wel even getwijfeld’

Na de langste formatie ooit maakt de ChristenUnie toch deel uit van het kabinet Rutte IV. De partij vernieuwd, want Carola Schouten is het enige bekende CU-gezicht dat we in het komende kabinet gaan terugzien. De 31-jarige Maarten van Ooijen neemt de portefeuille Jeugd en Preventie op zich en voormalig provinciaal bestuurder Henk Staghouwer de portefeuille Landbouw.

Partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers laat weten niet getwijfeld te hebben om weer voor het partijleiderschap gaan. Volgens hem heeft Schouten, eerst minister van Landbouw en nu van armoedebeleid, wel degelijk getwijfeld of zij weer minister wilde worden: ”We zitten nu in een heel heftig politiek en maatschappelijk klimaat met heel veel polarisatie en bijvoorbeeld ook bedreigingen. Je weet dat het iets met jezelf doet en met je omgeving. Dat is erg om te zeggen, maar absoluut een factor waarbij je heel goed moet nadenken. Je commenteert je namelijk weer voor vier jaar en je weet nu nog meer wat het je kan kosten.”

Volgens Segers is het armoedebeleid een terrein waar Schouten haar hart sneller van gaat kloppen. ”De participatie van mensen die aan de rand van de arbeidsmarkt zitten, die zich bevinden in armoede en schulden, om die weer verder te helpen- dat heeft Schouten uiteindelijk echt over de streep getrokken.”

Landbouw

Voor de ChristenUnie was het wel belangrijk om ook het terrein Landbouw binnen de ChristenUnie te houden. Na verloop van tijd kwam dit in de formatie op tafel. Segers zegt dat de eerste gedachte hierover was dat de ChristenUnie zijn portie wel heeft gehad op dat vlak. ”Het was echt een hele eervolle mooie plek, maar het was ook een plek waar je tegenover een vol Malieveld met trekkers en boze boeren staat. Dus je weet dat het heel pittig kan zijn. Toen kwam Henk Staghouwer in mijn gedachte naar voren. Hij was een van de weinige provinciale bestuurders die zijn rug recht hield, toen er boze boeren voor zijn deur stonden. Daarnaast hield hij zijn poot stijf door de boeren naar aanleiding van de protesten niet meteen hun zin te geven, maar een fatsoenlijk gesprek af te wachten.”

Staghouwer gaf bij Segers aan deze portefeuille op zich te willen nemen, omdat Schouten de visie voor kringlooplandbouw naast zich heeft neergelegd. Volgens Segers geeft dat de ChristenUnie nu de kans om met veel geld uit het stikstoffonds samen te werken met boeren aan een omslag van de landbouw. Staghouwer houdt zich hier in de toekomst mee bezig en bouwt daarmee aan een nieuw perspectief en hoop voor boeren.

Jeugd en Preventie

Een ander nieuw en jong gezicht is de 31-jarige Maarten van Ooijen die de portefeuille Jeugd en Preventie op zich neemt. Volgens Segers een functie die perfect bij hem past: ”Hij liep naar buiten na het gesprek met de minister-president en hij zei: ‘Ik ga knokken voor elk kind’, zo ken ik hem ook. Een man met het hart op de goede plek, die op een hele mooie plek zo jong als hij is aan de slag kan gaan.”

Dat gemeenten niet blij zijn met het nieuwe beleid voor de jeugdzorg, maakt de taak voor Van Ooijen misschien zwaarder. Ouders die wellicht een eigen bijdrage moeten gaan leveren of een maximale behandeltijd voor kinderen, informatie als deze verkopen lijkt een ingewikkelde taak. Volgens Segers is de eerste intentie het belangrijkst: ”Als hij begint met dat hij voor elk kind wil knokken, dan is het vizier op de goede manier afgesteld. Je kunt er dan een hele bestuurlijke discussie van maken: praten met gemeenten, je kunt er een hele financiële discussie van maken: eigen bijdrage, maar het begint met: kunnen we de juiste zorg op de juiste plek krijgen?”

LEES OOK: ChristenUnie wil meewerken aan doorstart huidige coalitie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer