main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 januari 2022 — 12:11

Commissie vindt dat scholen altijd open moeten blijven, ook ten tijde van pandemie

Scholen moeten altijd openblijven, vinden deskundigen. Ook als er een virus rondwaart. Daarom moet er een deltaplan komen waarmee schoolgebouwen gemoderniseerd kunnen worden, zo vindt de commissie het Platform Perspectief Jongeren.

De commissie vindt dat er “hoe dan ook” een principieel besluit moet komen dat scholen altijd openblijven, én dat de inrichting en ventilatie van scholen aan de nieuwe werkelijkheid moeten worden aangepast. Dat schrijft Trouw.

De commissie, die geleid wordt door directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, geeft op verzoek van het kabinet gevraagd en ongevraagd advies over het Na­tionaal Programma Onderwijs. Het eerste advies werd maandag gepresenteerd.

‘De huisvesting is een randvoorwaarde’

Daarin schrijft de commissie dat de spanning over de vraag of scholen open of dicht moeten in verband met het coronavirus, er eigenlijk nooit meer moet zijn. Putters en de andere leden vinden dat er een fundamenteel andere vraag moet worden gesteld. Als scholen altijd open zijn, wat is dan nodig om het onderwijs aan leerlingen en studenten op een verantwoorde manier te laten verlopen?

“Je kunt wel 8,5 miljard investeren in beter onderwijs, maar dan moet er wel onderwijs gegeven kunnen worden. De huisvesting is een randvoorwaarde”, zegt Puttens. Zo moet er niet alleen gedacht worden aan een verbetering van de ventilatie en luchtfiltering. Ook moeten schoolgebouwen zo worden ingericht dat kleine groepen er kunnen werken. Je kunt dan meer afstand houden, en ook beter voorzien in de eigen behoeften van leerlingen.

Dat werpt uiteraard de vraag op waar je al die leraren vandaan moet halen gezien het nu al grote tekort. De commissie denkt dat het vak van leraar aantrekkelijker wordt op het moment dat er meer ingezet wordt op die kleinere groepen.

Kinderen vaccineren

Ab Osterhaus geeft aan dat er “een hoop te winnen is met ventilatie en al de andere zojuist genoemde maatregelen”. Maar de viroloog wil vooral benadrukken dat volgens hem het hele probleem van het wel of niet openhouden van de scholen ondervangen kan worden door het vaccineren van kinderen.

“Ik verbaas me dat daar niet over gesproken wordt. We kunnen kinderen vaccineren. Ze worden tegen van alles en nog wat gevaccineerd, en nu is er ineens een probleem met vaccinatie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In Engeland worden in principe alle kinderen tegen influenza gevaccineerd. Dat is in Nederland niet bespreekbaar.”

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema verbaast zich vooral dat er na anderhalf jaar nog steeds vrijwel niets is aangepast aan oude schoolgebouwen. “Toen hebben we al bij minister Arie Slob (Onderwijs) aangegeven: investeer nu in die schoolgebouwen”, zegt hij. “En er is nog steeds niets gebeurd. Dat is heel frustrerend.”

LEES OOK: Ab Osterhaus: ‘Vaccineer kinderen om scholen open te houden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer