main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2021 — 11:00

Geen kwijtschelding van belastingschuld voor ondernemers: ‘Die schade blijf je jarenlang meeslepen’

Door de harde lockdown zetten ondernemers alle zeilen bij om tijdens de feestdagen toch nog wat inkomsten te genereren. Geen kerstborrel in de kroeg of cadeaus kopen in de winkel, maar wel een diner of presentje bezorgen aan huis. Het kabinet komt hen tegemoet met een steunpakket, maar is dit wel genoeg als de belastingschuld blijft oplopen?

Het kabinet kondigde deze week extra steunpakketten aan. Zij dekken het verlies dat de ondernemers lijden, middels de NOW en TLV-regeling. “Maar het is nog steeds niet zo dat die ondernemer volledig gecompenseerd wordt”, zegt econoom Edin Mujagić in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MKB-sector

De vergoeding dekt nu voor 90 procent de lading. “Dat is ontzettend jammer, want je moet niet alleen naar dit jaar kijken. Ook naar de jaren erna”, licht Mujagić toe. “We zien heel vaak de MKB-sector over het hoofd, maar dat is wel de motor van de economie. Daar zit ook het grootste deel van de banen.”

Als de MKB-sector, het midden- en kleinbedrijf, zo belangrijk is voor de Nederlandse economie. Waarom worden deze ondernemers dan niet volledig in hun verlies vergoed? Volgens Mujagić heeft het ermee te maken dat ondernemers niet gewend moeten raken aan volledige compensatie, want “bij ondernemen hoort een ondernemersrisico”. Maar een risico is als bijvoorbeeld een debiteur niet betaald of als er iets met de winkel gebeurt. Niet als de deuren opeens dicht moeten door een pandemie, waar “een ondernemer onmogelijk rekening mee kon houden”.

Belastingschuld

De steunpakketten zijn natuurlijk van harte welkom. Door bijvoorbeeld de NOW-regeling kunnen werkgevers hun werknemers blijven betalen. De enorme belastingschuld blijft ondernemers echter boven het hoofd hangen. Zij krijgen uitstel om deze af te lossen, maar van kwijtschelding is geen sprake. “Dat wringt wel”, zegt schuldhulpverlener Jacqueline Zuidweg.

“Waarom moeten ondernemers, die onder een branche vallen die dicht moet, de lasten van onze gezondheidscrisis dragen”, vraagt Zuidweg zich af. “Zou het niet rechtvaardigen zijn om die ondernemers kwijtschelding te geven.”

Uitstel van aflossing is volgens Mujagić ook niet de ideale oplossing. Ondernemers moeten dan uit hun toekomstige winst de schulden betalen. Dat gaat dan weer ten koste van mogelijke investeringen. En dat heeft nadelige gevolgen voor de economie. “Om structureel te kunnen blijven groeien, moet er geïnvesteerd kunnen worden”, vertelt Mujagić. En als dat niet gebeurt, dan “blijf je die schade jarenlang meeslepen, ook nadat de pandemie ver achter ons ligt”.

LEES OOK: Horeca: uitbreiding steun positief, maar nog lang niet voldoende

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Tientallen vernielingen op kerkhof in Musselkanaal

Op een begraafplaats in Musselkanaal zijn donderdagavond tientallen grafornamenten vernield. Een woordvoerder van de Antonius Parochie in het Groningse dorp bevestigt dit na berichtgeving door…

Lees meer

Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten slettenlijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer