main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2021 — 10:51

Op deze woorden googelden Nederlanders het meest in 2021

Google heeft vandaag een overzicht van de trending-zoektermen van 2021 gepubliceerd. Dat houdt in dat de woorden op de lijst significant meer opgezocht zijn dan een jaar eerder. Het zijn dus niet per definitie de meest gezochte woorden. Wel geven ze een goed beeld van het afgelopen jaar: zo staan Peter R. de Vries en de avondklok er onder meer tussen.

Als alleen de zoekopdrachten zouden tellen in het jaaroverzicht van Google zouden woorden als YouTube en vacatures jaar na jaar bovenaan staan.

De top 10:

 1. Peter R. de Vries
 2. EK 2021
 3.  Stemwijzer
 4. Avondklok
 5. Testen voor toegang
 6. Sneeuwradar
 7. Olympische Spelen
 8. iPhone 13
 9. Nelson Valkenburg
 10. WhatsApp-storing

Mensen die op het woord ‘avondklok’ zochten deden dat vaak in combinatie met het woord ‘verklaring’. ‘Googelaars’ waren dus vooral benieuwd of ze op een bepaalde manier toch naar buiten mochten.

Peter R. de Vries

In het geval van Peter R. de Vries gebruikten mensen de zoekmachine om erachter te komen wat er precies was gebeurd en hoe het met de misdaadverslaggever was. Sommigen wilden meer weten over zijn familie, terwijl anderen op zoek waren naar beelden van de huiveringwekkende aanslag.

Squid Game

Als het om sporters gaat is veel gezocht naar informatie over de Deense voetballer Christian Eriksen. Tijdens een EK-wedstrijd kreeg hij een hartstilstand en werd hij op het veld gereanimeerd. Bij politici googelden mensen veel naar informatie over D66-leidster en voormalig minister Sigrid Kaag en bij entertainment zochten mensen veel op Squid Game.

LEES OOK: Wat willen we weten van nieuwe partijen: Google geeft antwoord

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

 • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
 • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
 • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in