main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 december 2021 — 08:26

Inflatie naar hoogste niveau sinds 1982, Dassen (Volt) wil stijging minimumloon per 1 januari

Het dagelijks leven is de afgelopen maand 5,2 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De prijzen voor goederen en diensten zijn sinds september 1982 niet meer zo hard gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Fractievoorzitter van Volt Laurens Dassen pleit er daarom voor om per 1 januari het minimumloon op te schroeven met 5,5 procent.

“Dat komt neer op 70 euro extra per maand”, zegt Dassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is nodig omdat de prijzen in de supermarkt en bouwmarkt en energieprijzen heel hard aan het stijgen zijn. Dan moet je zorgen dat mensen hun koopkracht voor 2022 behouden.”

Gas en elektriciteit werden fors duurder, maar ook kleren stegen in prijs. De inflatie was vorige maand fors hoger dan de 3,4 procent in oktober. Volgens Dassen kunnen we met zijn voorstel “niet wachten tot de formatie. De mensen die dit nodig hebben kunnen er ook niet op wachten”.

Dat ondernemers in zijn plannen meer gaan betalen noemt hij “logisch”. “We hebben de afgelopen jaren gezien dat de economie is gegroeid, maar dat de minimumlonen niet zijn meegegroeid. Dus dit is ook een beetje achterstallig onderhoud.”

‘Heel de Kamer wil dit’

De Tweede Kamer stemt vandaag over het voorstel, dat mede is ingediend door zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt. Dassen heeft er vertrouwen in. Hij wijst erop dat “heel veel politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s en campagnes” ook voor een stijging van het minimumloon stonden. “Soms zelfs voor meer dan de 5,5 procent die wij nu voorstellen. Dus eigenlijk heel de Kamer wil dit. Het is nu tijd om daad bij het woord te voegen.”

Ook de formerende partijen waren er tijdens de verkiezingen duidelijk over. De VVD pleitte voor een stijging van het minimumloon met 10 procent, terwijl D66 sprak over een stijging van 10 tot zelfs 20 procent. De ChristenUnie zei het minimumloon te willen verhogen en het CDA nam het mee in de doorrekening.

De Winther verwacht geen meerderheid

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther is de kans echter niet groot dat een Kamermeerderheid instemt met het plan van Dassen en Omtzigt. “Het zou me wel een beetje verbazen, omdat de coalitiepartijen vorige week hebben gezegd: we hebben net voor de energieprijzen compensatie uitgedeeld, dus we gaan het niet heel snel nog een keer doen.”

Het klopt volgens De Winther dat er overeenstemming is over de stijging van het minimumloon. Maar hij verwacht dat de formerende partijen wachten tot de presentatie van het coalitieakkoord. Dan wordt volgens hem “het hele pakket” gepresenteerd. “Waarom zou je het dan nu weggeven aan twee oppositie-Kamerleden?”, aldus De Winther.

Europese Centrale Bank grijpt niet in

Elektriciteit was de afgelopen maand driekwart duurder dan in november vorig jaar. Gas steeg ruim de helft in prijs en benzine was ruim 31 procent duurder dan een jaar eerder. Voor kleding moesten Nederlanders ruim 5 procent meer betalen. Eten en drinken werd 1,1 procent duurder, waarmee de prijzen voor voedingsmiddelen veel harder opliepen dan in oktober.

De Europese Centrale Bank, die als taak heeft de inflatie rond de 2 procent te houden, is ondanks de sterk oplopende prijsstijgingen niet van plan in te grijpen. Nog altijd zijn de rentes op historisch laag niveau. Goedkoop geld stimuleert doorgaans de inflatie.

De oorzaken achter de hoge inflatie zijn tijdelijk, oordelen de beleidsmakers van de centrale bank voor de eurozone vooralsnog. De hoge prijzen zijn onder meer de danken aan een inhaalslag die de industrie moest maken door het verrassend snelle economische herstel van de coronacrisis. Daarnaast zorgde de pandemie in 2020 nog voor erg lage inflatie, soms zelfs prijsdalingen, zo voeren ze aan.

LEES OOK: Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar, zorgen in de Kamer

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht over ongewenst seksueel gedrag
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

46.219 positieve tests, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 46.219 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 11.287 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor…

Lees meer

Politie stuurt sms naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin wordt hen gewezen op de wijze waarop ze hulp kunnen…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer