main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 11:30

Zijn de nieuwe steunpakketten genoeg voor ondernemers? ‘In het verleden heeft het ook gewerkt’

Veel ondernemers in Nederland maken zich vanwege de nieuwe lockdownmaatregelen zorgen over het voortbestaan van hun zaak. Ter ondersteuning trekt het demissionaire kabinet opnieuw de portemonnee. Of het ook voldoende is moet nog blijken, want niet alleen een onderneming zelf, maar ook de nodige banen staan op het spel.

“Er zijn heel veel mensen die ook afhankelijk zijn van ons”, vertelt theaterproducent Rick Engelkes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zij hebben nu grote zorgen. Het zijn bijna allemaal ZZP’ers die nu weer geen inkomen hebben. Wij moeten als ondernemers ook maar kijken of wij het hoofd boven water kunnen houden.”

Steunpakketten

De nood om een goed steunpakket is dus hoog en die heeft het kabinet ter beschikking gesteld. “Het kabinet heeft gezegd ruimhartig en snel met steun te komen”, begint Dennis Wiersma, demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken zijn verhaal. “Voor mij betekent dat ook loonsteun en niet alleen voor de komende weken, maar ook voor de afgelopen drie weken. Toen je als ondernemer ook al veel last had van maatregelen.”

Al vanaf het begin van de pandemie waren er veel zorgen over de werkgelegenheid. Als zaken moeten sluiten, hebben ondernemers en ook hun personeel immers geen werk en inkomen. Met steunpakketten kwam het kabinet hen tegemoet en dat heeft gewerkt. De werkloosheid is namelijk historisch laag. “En wat ook gek is, is dat heel weinig ondernemingen failliet zijn gegaan de afgelopen anderhalf jaar”, zegt Wiersma.

De staatssecretaris geeft toe dat het voor nu even een stap terug is, maar is content met de steunpakketten, omdat “deze in het verleden ook gewerkt hebben om de boel overeind te houden”.

Lange termijn

Er zit echter ook een nadeel aan de steunpakketten. Genoeg bedrijven blijven daardoor namelijk bestaan, die zonder het steunpakket niet meer levensvatbaar zijn. Doorstroming naar andere sectoren die hulp en extra handen goed kunnen gebruiken stokt daardoor. “Je kunt dit niet eeuwig blijven doen”, licht Wiersma toe. “Daarom doen we dit nu tot in ieder geval het eind van het jaar.”

Het kabinet heeft bij het uitdelen van de steunpakketten ook aangegeven dat bedrijven en sectoren met een langetermijnverhaal moeten komen. “Want we moeten perspectief bieden”, gaat Wiersma verder. “Die sectoren willen niet dicht. Dus we moeten zorgen dat wij met de verbreding van de toegangsbewijzen, met 2G, in een situatie terechtkomen dat het voor de lange termijn ook werkt voor deze sectoren en dat zij, ook zonder de steun, weer open kunnen.”

Thuiswerken

Dan het punt thuiswerken. Het demissionaire kabinet legde daar afgelopen vrijdag tijdens de coronapersconferentie nog eens extra de nadruk op. ‘Werk zoveel mogelijk thuis’, was het devies. Maar is dat ook op lange termijn het doel? “Ik hoop niet vanwege het coronavirus, want ik hoop dat wij dat op een gegeven moment zo in de tang hebben dat je weer naar kantoor kunt”, aldus de staatssecretaris van Sociale Zaken.

LEES OOK: Horeca en winkels sluiten vervroegd deuren om 17.00 uur

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer