WNL

Bedrijf stopt samenwerking met Maxime Meiland na uitspraken moeder Erica: ‘Middeleeuws gedrag’

Na moeder Erica Renkema moet nu dochter Maxime Meiland het ontgelden. Matrassenmerk Emma heeft de samenwerking met Maxime gestopt naar aanleiding van de recente islamkritische opmerkingen van haar moeder. “Dit is middeleeuws gedrag. Het collectief bestraffen van een familie kan niet”, zegt opiniemaker en rechtsgeleerde Afshin Ellian hierover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kaartenverkoper Hallmark liet donderdag al laten weten dat het de samenwerking met de familie Meiland stopzette naar aanleiding van uitspraken over de islam die Erica deed in haar biografie.

In dat boek laat Erica zich onder meer kritisch uit over het dragen van hoofddoeken en boerka’s. Zo zegt ze: “Rot op joh, met je boerka. Ik heb weleens drie van die pinguïns in Noordwijk zien lopen, dat is toch niet normaal?”

De matrassenfabrikant schrijft op Instagram dat de opmerkingen van Erica “haaks op hun waarden” staan. “Omdat wij Maxime niet willen beoordelen op basis van de standpunten van haar moeder, hebben we haar de kans gegeven publiekelijk te reageren. Ze heeft hier tot op heden geen gehoor aan gegeven.”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

‘Vreemd en schandalig’

“Ik vind dit heel vreemd en heel erg schandalig”, zegt Ellian. “Die mevrouw heeft het over een boerka, en dan gaat het niet om religie of ras. Het gaat om iets ideologisch dat vrouwen wordt opgelegd in Saoedi-Arabië of Afghanistan. Zij (Erica, red.) keert zich daartegen, en dat mag.”

Maar Ellian vindt het vooral “heel raar” dat Maxime wordt gestraft voor wat haar moeder zegt, zegt hij. “Zelfs als je een uitspraak verkeerd vindt, richt je je gewoon op de persoon zelf, en niet op het nageslacht.”

LEES OOK: Angela de Jong over Erica Meiland: ‘Verbaast me dat kritiek op de islam nog altijd zo beladen is’

Door: Redactie

Exit mobile version