main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 14:34

Longartsen benadrukken dat vaccins werken: ‘Ongevaccineerden in ziekenhuis zo’n 20 jaar jonger dan gevaccineerden’

Er ontstaat steeds vaker discussie over de werking van de huidige coronavaccins. Er liggen immers ook veel gevaccineerden in de ziekenhuizen. Longartsen beklemtonen vandaag in het AD dat het een groot misverstand is dat de vaccins niet goed zouden werken. Ongevaccineerden die in het ziekenhuis liggen met corona zijn gemiddeld twintig jaar jonger dan patiënten die wel zijn gevaccineerd.

Dat ziet voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) Leon van den Toorn. Daarbij komen gezonde mensen die gevaccineerd zijn over het algemeen een infectie vrij goed door en belanden ze tot op heden bijna nooit in het ziekenhuis.

De twijfel over de vaccins ontstaat doordat het aantal ongevaccineerden en gevaccineerden dat nu in de ziekenhuizen verblijft ongeveer gelijk ligt. Een paar weken geleden was 80 procent van de ziekenhuisbezetting nog ongevaccineerd. Maar die cijfers worden vaak verkeerd uitgelegd, ziet Van den Toorn. “Dit is ook precies waar wij bang voor zijn. Dat deze cijfers uitgelegd worden als: zie je wel, het maakt niet uit of je gevaccineerd bent, want de verhouding is 50-50”, zegt hij tegen de krant.

‘Wijdverbreid misverstand’

“Het is echt een wijdverbreid misverstand dat je als gevaccineerde net zo goed in het ziekenhuis kunt komen als een ongevaccineerde. Dat is niet het juiste plaatje”, vervolgt hij. “Stel: van de honderd mensen zijn negentig mensen gevaccineerd en tien niet. Van allebei die groepen liggen er vijf in het ziekenhuis. Dan lijkt dat 50-50, maar is het bij de ene groep vijf op de tien en bij de andere groep vijf op de negentig. Vaccineren werkt nog steeds heel goed, maar na verloop van tijd neemt de effectiviteit iets af.’’

Bij iedere ongevaccineerde die wordt opgenomen in het ziekenhuis met een ernstige covid-infectie denken de longartsen “diegene had dat kunnen voorkomen”, zegt Van den Toorn. “Ik vind dat heel frustrerend.”

LEES OOK: Horecaondernemer over mogelijk naderende lockdown: ‘Oprecht afgrijselijk’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer