main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
25 november 2021 — 18:50

Aboutaleb: voor rellen wees geen enkel signaal op geweld

In de aanloop naar de rellen vrijdagavond in het centrum van Rotterdam was er geen enkel signaal dat wees op “georkestreerd geweld”. “Anders hadden we hier met meer troepen gestaan. We hebben het niet op de juiste wijze ingeschat.” Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag in de gemeenteraadscommissie op vragen van partijen over de ongeregeldheden waarbij de politie zo in het nauw kwam dat ze besloot te schieten.

Partijen vragen zich af hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren. Vijf mensen raakten gewond door kogels. De Rijksrecherche onderzoekt of de verwondingen zijn veroorzaakt door politiekogels. De ongeregeldheden braken uit op de Coolsingel waar een protest tegen de coronamaatregelen zou plaatsvinden. “Wij verkeerden oprecht in de veronderstelling dat dit een gewone demonstratie zou zijn met veertig tot vijftig demonstranten”, aldus Aboutaleb.

‘Twee bommeldingen genegeerd’

Aboutaleb wees erop dat er veel onaangekondigde demonstraties zijn in de stad en dat die meestal zonder enige wanklank verlopen. Vrijdag werd volgens hem duidelijk dat het anders zou gaan toen agenten mensen aanspraken en werden aangevallen en bijstand van de mobiele eenheid nodig was.

“Toen bleek dat de hulp van de ME nodig was, kwamen er ook twee bommeldingen binnen. Dat was bedoeld om politiecapaciteit uit het centrum weg te trekken. We hebben het genegeerd. Het zegt iets over het georganiseerde karakter van die avond.”

‘Beter willen meekijken in chatgroepen’

De burgemeester zou beter willen kunnen meekijken in sommige chatgroepen op sociale media om beter voorbereid te zijn op gebeurtenissen als vrijdag. Maar de wetgeving die daarvoor moet zorgen is teruggestuurd naar de Tweede Kamer, meldde hij. Raadsleden maken zich ook zorgen over beelden op sociale media. Via Facebook werd vrijdagavond live verslag gedaan van de rellen. Aboutaleb vindt dat geen journalistiek, maar opruiend en zou daar graag een einde aan maken.

Praten over mogelijk betere begeleiding van jongeren om te voorkomen dat die zich aansluiten bij dit soort ongeregeldheden, wilde Aboutaleb donderdag nog niet. “Kindertjes van dertien of veertien jaar die uit Rotterdam-West naar de rellen kwamen. Ik wil daar best over praten, maar niet vanavond. Ik ben daar niet voor in de stemming.” En: “Het is toch vanzelfsprekend dat je een kind van dertien of veertien jaar om elf uur ’s avonds niet meer de straat op laat gaan. Die oproep hoef ik toch niet te doen.”

LEES OOK: Vijf maanden cel voor eerst veroordeelde relschopper Rotterdam

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer