main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2021 — 11:59

Plek voor landelijke kopstukken bij de herindelingsverkiezingen? ‘Lokale verkiezingen win je lokaal’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas over vier maanden maar inwoners van elf gemeenten mogen nu al naar het stemlokaal. De herindelingsverkiezingen kunnen zomaar eens een interessante graadmeter zijn voor wat ons land in maart te wachten staat.

De elf gemeenten gaan per 1 januari op in vier gemeenten: Maashorst, Purmerend, Land van Cuijk en Dijk en Waard. Campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen namens de VVD Thierry Aartsen benadrukt in Goedemorgen Nederland dat een “beetje koffiedik kijken” is over wat dit zegt over de landelijke politieke verhoudingen.

“Het gaat om een heel klein aantal gemeenten, nog geen procent ten opzichte van alle andere gemeentes. Je ziet ook dat andere landelijke partijen de boel proberen te kapen. Aan de andere kant is het ook zo dat een kwart miljoen mensen naar de stembus gaan. Dat vind ik ook wel weer interessant”, aldus het VVD-Kamerlid.

‘Best een flinke kluif’

Volgens Aartsen hebben vooral de lokale VVD’ers campagne gevoerd. “Lokale verkiezingen win je lokaal. Die weten weten wat er speelt in de buurt en in de wijken. En die VVD’er zijn die buurten en die wijken ook in geweest”, aldus Aartsen. “Veel met mensen gesproken, geluisterd naar mensen, het verhaal verteld en dat is denk ik de belangrijkste manier om via het lokale bestuur te laten zien wat je graag wil verbeteren in je stad of dorp.”

Vanaf 1 januari 2022 telt Nederland 345 gemeenten, in de jaren vijftig waren dat er nog zo’n duizend. “Het idee is vooral dat de gemeente moet werken voor de inwoners. Er liggen best nog wel taken op het bordje van de gemeenten. Niet alleen het veilig houden van de straat, het afval ophalen maar tegenwoordig ook scholen, zorg en werk. Dat is best wel een flinke kluif en gemeenten moeten dat wel een beetje aankunnen. Je ziet best wel op een aantal plekken dat als een gemeente te klein wordt, het best moeilijk wordt om die inwoners te geven wat ze graag willen, namelijk al die taken.”

‘Bij samengaan heb je meer slagkracht’

Beter samenwerking kan ook een optie zijn. “Maar bij samengaan heb je wel meer slagkracht. Dan heb je meer ambtenaren. En als je één ambtenaar hebt op drie, vier problemen, dan is dat toch minder prettig dan dat je één ambtenaar hebt die de hele dag met één probleem bezig kan zijn.”

Wel benadrukt Aartsen dat door het samengaan van gemeenten niet opeens alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Als je kijkt naar wat er nu gebeurt met onrusten, dat zie je nu in Rotterdam. Dat is een grote stad maar je ziet het ook in kleinere dorpen terug. Dan is het toch ook wel fijn dat er voldoende mensen zijn, voldoende mankracht is, om dat allemaal goed te managen en in de gaten te houden zodat een gemeente niet wordt overlopen door alle ellende die er plaatsvindt.”

LEES OOK: VVD-Kamerlid Aartsen: ‘Forum voor Democratie misbruikt lokale verkiezingen om op de trom te slaan’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer