main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2021 — 11:59

Plek voor landelijke kopstukken bij de herindelingsverkiezingen? ‘Lokale verkiezingen win je lokaal’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas over vier maanden maar inwoners van elf gemeenten mogen nu al naar het stemlokaal. De herindelingsverkiezingen kunnen zomaar eens een interessante graadmeter zijn voor wat ons land in maart te wachten staat.

De elf gemeenten gaan per 1 januari op in vier gemeenten: Maashorst, Purmerend, Land van Cuijk en Dijk en Waard. Campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen namens de VVD Thierry Aartsen benadrukt in Goedemorgen Nederland dat een “beetje koffiedik kijken” is over wat dit zegt over de landelijke politieke verhoudingen.

“Het gaat om een heel klein aantal gemeenten, nog geen procent ten opzichte van alle andere gemeentes. Je ziet ook dat andere landelijke partijen de boel proberen te kapen. Aan de andere kant is het ook zo dat een kwart miljoen mensen naar de stembus gaan. Dat vind ik ook wel weer interessant”, aldus het VVD-Kamerlid.

‘Best een flinke kluif’

Volgens Aartsen hebben vooral de lokale VVD’ers campagne gevoerd. “Lokale verkiezingen win je lokaal. Die weten weten wat er speelt in de buurt en in de wijken. En die VVD’er zijn die buurten en die wijken ook in geweest”, aldus Aartsen. “Veel met mensen gesproken, geluisterd naar mensen, het verhaal verteld en dat is denk ik de belangrijkste manier om via het lokale bestuur te laten zien wat je graag wil verbeteren in je stad of dorp.”

Vanaf 1 januari 2022 telt Nederland 345 gemeenten, in de jaren vijftig waren dat er nog zo’n duizend. “Het idee is vooral dat de gemeente moet werken voor de inwoners. Er liggen best nog wel taken op het bordje van de gemeenten. Niet alleen het veilig houden van de straat, het afval ophalen maar tegenwoordig ook scholen, zorg en werk. Dat is best wel een flinke kluif en gemeenten moeten dat wel een beetje aankunnen. Je ziet best wel op een aantal plekken dat als een gemeente te klein wordt, het best moeilijk wordt om die inwoners te geven wat ze graag willen, namelijk al die taken.”

‘Bij samengaan heb je meer slagkracht’

Beter samenwerking kan ook een optie zijn. “Maar bij samengaan heb je wel meer slagkracht. Dan heb je meer ambtenaren. En als je één ambtenaar hebt op drie, vier problemen, dan is dat toch minder prettig dan dat je één ambtenaar hebt die de hele dag met één probleem bezig kan zijn.”

Wel benadrukt Aartsen dat door het samengaan van gemeenten niet opeens alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Als je kijkt naar wat er nu gebeurt met onrusten, dat zie je nu in Rotterdam. Dat is een grote stad maar je ziet het ook in kleinere dorpen terug. Dan is het toch ook wel fijn dat er voldoende mensen zijn, voldoende mankracht is, om dat allemaal goed te managen en in de gaten te houden zodat een gemeente niet wordt overlopen door alle ellende die er plaatsvindt.”

LEES OOK: VVD-Kamerlid Aartsen: ‘Forum voor Democratie misbruikt lokale verkiezingen om op de trom te slaan’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

In de Sven op 1 Zomereditie was donderdag oud-topambtenaar Ed Kronenburg te gast. Hij bespreekt met Thomas van Groningen de oorlog in Oekraïne, die in de ogen van Kronenburg nog jaren kan duren. Ook gaat hij in op het defensiebeleid van Europa en de invloed van Amerika.

 

 

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur
Vriendin van gedode Patrick van Dillenburg doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal: ‘Ik voelde mij heel eenzaam’

Wat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de…

Lees meer

Schiphol gaat kosten van door chaos gestrande reizigers vergoeden

Schiphol gaat de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op het vliegveld hun vlucht hebben gemist. Dat is de luchthaven…

Lees meer

Gewonden bij ongeluk achtbaan in Legoland Duitsland

Bij een ongeluk met een achtbaan in het pretpark Legoland Duitsland in het Beierse Günzburg zijn zeker negen personen gewond geraakt. Twee treintjes botsten op…

Lees meer

‘Uit blijk van goede wil’ schort Farmers Defence Force harde acties op

Farmers Defence Force schort zijn “harde acties” voorlopig op “uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de…

Lees meer

Poolse truckchauffeur vast voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd een gezin…

Lees meer

Brandweer houdt watervoorraad ‘achter de hand’ in geval van bosbranden

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die…

Lees meer

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: ‘Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd,…

Lees meer

Ruim 10.000 evacuaties wegens heftige bosbranden in Frankrijk

De bosbrand die is opgelaaid in het Franse departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, heeft al meer dan 6200 hectare in vlammen doen opgaan. Woensdagavond…

Lees meer

Bedrijfsopheffingen rijzen de pan uit: 76 duizend ondernemers stoppen ermee

Het aantal bedrijfsopheffingen in het eerste halfjaar van 2022 bedraagt maar liefst 76.000. Dat is een forse toename in vergelijking met een jaar eerder, toen…

Lees meer