main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2021 — 10:33

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn verbiedt het woord ‘tribunaal’

Voorzitter Jan Anthonie Bruijn verbiedt het gebruik van het woord ‘tribunaal’ in de Eerste Kamer omdat het woord zou verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. “Dat is de bijl aan de wortel van de parlementaire democratie. Ik wil die associatie met de Tweede Wereldoorlog in dit huis niet horen.”

De ban van het woord volgt na ophef in de Tweede Kamer. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen haalde vorige week uit naar D66’er Sjoerd Sjoerdsma tijdens een coronadebat. “Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen”, zei hij.

Senator Henk Otten (ex-Forum voor Democratie) confronteerde FVD-fractievoorzitter Paul Frentrop in de Eerste Kamer met de uitspraak van Van Houwelingen. “De heer Frentrop heeft het over grondrechten en mensen niet tegen elkaar opzetten”, zei Otten. “Maar daar is uw partij de hele dag mee bezig, tot en met oproepen tot tribunalen.”

Daarop kapte Bruijn Otten af. “We gaan het hier niet over tribunalen hebben.”

Ook PVV’er krijgt reprimande

Ook PVV-senator Alexander van Hattem kreeg een tik op de vingers toen hij zei: “Het lijkt hier wel een tribunaal, hoe de heer Frentrop hier over een partijaangelegenheid wordt ondervraagd.” Daarop zei Bruijn: “Met het refereren naar oorlogsmisdaden maakt u de indruk dat u de rechtsorde niet meer erkent. Dat u streeft naar een parallelle staat waarin politieke tegenstanders niet zozeer tegengesproken, maar vooral berecht dienen te worden. Iedere stap in die richting zal ik, zolang ik hier voorzitter ben, niet tolereren.”

Otten was lovend over het optreden van Bruijn: “U treedt een stuk beter op dan uw collega in de Tweede Kamer, hulde daarvoor.” Daarmee doelt hij op het optreden van ondervoorzitter Ockje Tellegen toen Van Houwelingen zijn uitspraak deed.

PVV-senator Van Hattem was minder enthousiast. Hij vindt het niet passen dat de vrijheid van meningsuiting “wordt beknot”, zegt hij. “Er wordt ten onrechte een enkelvoudige connotatie gelegd met de Tweede Wereldoorlog, terwijl het een woord is wat in veel bredere context wordt gebruikt. We hebben bijvoorbeeld het Cambodja-tribunaal gehad, het Joegoslavië-tribunaal. Het is een veel breder gebruikt woord.”

‘Het is heel goed dat hij dat heeft gedaan’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt het goed dat Bruijn ingreep. “Het gaat niet om verbieden of niet verbieden, het gaat om optreden. En het is heel goed dat de voorzitter van de Eerste Kamer dat heeft gedaan”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Sommige partijen, vooral nieuwe partijen, verwarren de Tweede Kamer met een circus en beschouwen zichzelf als wilde dieren. Het is goed dat de voorzitter van de Eerste Kamer ingrijpt. Dat zou de voorzitter van de Tweede Kamer ook moeten doen”, aldus de rechtsgeleerde. “Je moet de politieke taal niet laten bepalen door een stelletje gekken die Thierry Baudet naar de Kamer heeft gebracht.”

LEES OOK: Fracties in gesprek over omgangsvormen: ‘Regelrechte bedreiging Van Houwelingen was ongehoord’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer