Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Van Dissel brengt bezoek aan Catshuis, kabinet hakt knopen door

Peter Visser

RIVM-baas Jaap van Dissel brengt vandaag een bezoek aan het Catshuis. Hij praat de betrokken bewindspersonen daar bij over het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het demissionaire kabinet.

De vraag die donderdag in het Catshuis moet worden beantwoord is welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet welke stappen er nodig zijn.

Het OMT kwam eerder op de dag samen en zou adviseren om een korte lockdown in te voeren, zo zeggen goed ingevoerde bronnen tegen het ANP en de NOS.

Bredere invoering coronatoegangsbewijs

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer. Hoe Den Haag naar een korte lockdown aankijkt, is nog onduidelijk.

De maatregelen worden vrijdag toegelicht door Rutte en De Jonge, maar lekken traditiegetrouw een dag eerder uit, na het Catshuisoverleg.

Boosterprik

Ondertussen voeren deskundigen ook discussie over wat te doen met de boosterprik. Verschillende gemeenten en GGD's zeggen dat ze vanaf maandag zouden kunnen beginnen met het uitdelen van een extra prik, maar het kabinet moet nog een knoop doorhakken.

Een extra prik zou nodig zijn nu blijkt dat de vaccins minder goed beschermen dan gehoopt. Zeker de bescherming van het Janssen-vaccin loopt snel terug. Uit onderzoek onder bijna 800.000 Amerikaanse veteranen, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het Janssen-vaccin binnen een half jaar van 84,3 naar 13 procent keldert als het gaat om de bescherming tegen coronabesmettingen.

'Fopvaccin'

Hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder is gevaccineerd met Janssen en noemt het een "fopvaccin". Ze hoopt snel geprikt te worden met een ander vaccin. "Ik heb zoiets van: kom maar door", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ze wil vooral goed beschermt zijn voor haar ouders. "Veel mensen rond mijn leeftijd, vijftigers, hebben oudere ouders. Die wil je beschermen. Je wilt op bezoek kunnen gaan bij je ouders en niet het gevoel hebben dat je een verveld cadeautje meeneemt", aldus Mulder.

LEES OOK: Gezondheidsraad komt met spoedadvies over booster voor Janssen

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau