Nederlandse kweekvleesburger klaar om goedgekeurd te worden: ‘Lijkt een sprookje’
Als iemand weet hoe kwetsbaar de aarde is, is het André Kuipers. Nadat hij tijdens zijn tweede ruimtevlucht in 2012 het ijs zag smelten en bossen zag branden, realiseerde hij zich dat er iets moest gebeuren. Maar in plaats van naar schuldigen te wijzen, denkt de astronaut liever in oplossingen. Daarvoor is hij bij ondernemers als Mosa Meat aan het goede adres.
Het Limburgse bedrijf is een van de vele pioniers die ons land kent op het gebied van het ontwikkelen van innovatieve producten die helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook bij het versterken van onze economie.
De wereldwijde veestapel kan van 1,5 miljard naar 40.000 teruggebracht worden door kweekvlees, zo stelt het Maastrichtse bedrijf. "Het lijkt wel een sprookje", zegt Kuipers. Een enorme stap in het verminderen van de CO2-uitstoot, maar er moeten nog een aantal hordes genomen worden voordat er kweekvlees in de supermarkt zal liggen.
Het maken van een goede, sappige burger is in ieder geval geen probleem voor het bedrijf. "Nu is het de uitdaging om er miljarden te kunnen maken", vertelt CEO Maarten Bosch in de WNL-documentaire De nieuwe missie van André Kuipers. "Dus het gaat echt vooral over het opschalen van de technologie, waar we nu volledig mee bezig zijn."
Hamburger van 2,5 ton
In 2013 was het wereldnieuws toen de Nederlandse wetenschapper Mark Post de eerste hamburger van kweekvlees presenteerde. "De eerste hamburger die gepresenteerd is in 2013 was een fantastisch proof of concept, maar er waren een paar dingen nog niet helemaal optimaal aan", legt Bosch uit. "Zo werd het nog gemaakt met alleen spierweefsel, dus het was een beetje een droge hamburger omdat er geen vetweefsel aanwezig was, en het was een gigantisch dure hamburger: 250.000 euro."
Leonardo DiCaprio
Niet lang geleden werd bekend dat de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio miljoenen investeert in het Limburgse bedrijf. En dat kunnen ze goed gebruiken. "De apparatuur is duur en we hebben flink wat mensen lopen. Die moeten allemaal betaald worden, want we hebben nog geen inkomsten uit verkoop", legt Bosch uit.
Het feit dat grote namen als DiCaprio dan ook in innovatieve ideeën zoals het ontwikkelen van kweekvlees investeren dient een aantal doelen, zegt Bosch. "Ten eerste is het belangrijkste doel dat het grotere publiek daardoor weet dat kweekvlees bestaat. Dat moet onze hamburgers straks lekker gaan opeten."
Op dit moment kan de burger nog niet aangeboden worden omdat deze nog goedgekeurd moet worden voor algemene consumptie. "Dat proces gaan we starten in Europa. Zodra we dat proces doorgelopen zijn, kunnen we ze aan iedereen serveren", besluit Bosch.
Voor Omroep WNL neemt astronaut André Kuipers in de documentaire De nieuwe missie van André Kuipers de kijker mee door Nederland, langs een reeks spraakmakende Nederlandse bedrijven. Producten van puur Hollandse makelij die voor ons de scherpe klimaatdoelen binnen handbereik kunnen gaan brengen, maar die ook onze economie een sterke boost kunnen geven.
Kijk vrijdag om 21.30 naar NPO 1. Terugkijken doe je hier, op NPO Start.