main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2021 — 13:10

Steeds meer klassen naar huis door corona: ‘Dit is niet goed voor sociale gezondheid van kinderen’

Leraren die ziek zijn, kinderen die corona hebben, of een van beide die in aanraking is gekomen met iemand die besmet was. Het komt weer steeds vaker voor dat in dit soort gevallen klassen naar huis worden gestuurd. Ofwel: thuis lessen volgen.

Het is niet alleen voor kinderen en leraren een slechte ontwikkeling, maar ook (werkende) ouders komen erdoor in de problemen. Kinderen helpen bij hun schoolopdrachten en daarnaast ook het eigen werk blijven doen blijkt haast onmogelijk.

Dat merkt ook Marjet Winsemius, oprichter van Stichting Voor Werkende Ouders. “Wij krijgen van ouders weer heel veel signalen op ons meldpunt binnen. Waarbij ouders zich heel veel zorgen maken, omdat ze zien dat kinderen weer heel veel kinderen thuis zitten”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Lockdown

Dat veel kinderen thuis zitten heeft ook invloed op de ouders, doordat zij zelf hun werk niet kunnen doen. “Daarnaast maken zij zich ook zorgen over een mogelijke lockdown die eraan zit te komen.”

Of het ook tot een lockdown komt is nog maar de vraag. De besmettingen lopen in ieder geval op en de ziekenhuizen en ic-bedden raken voller en voller. Winsemius legt uit waarom zij een lockdown liever vermijdt. “Het is voor niemand goed, vooral voor kinderen niet. We zien ook dat de vertragingen niet worden ingehaald en dat is vooral voor kinderen met laagopgeleide ouders een probleem. We weten ook uit voortgangsrapportage dat het niet goed is voor de sociale gezondheid van kinderen.”

Scholen sluiten

Tijdens de eerste lockdown werden scholen voor lange tijd gesloten. Daar werd over gezegd: ‘dit nooit meer doen.’ Gaat het er deze winter dan toch wel van komen? “Dit moet je als allerlaatste doen”, zegt Derk Boswijk, Tweede Kamerlid CDA. “We hebben ook geleerd dat we nooit, nooit kunnen zeggen. Maar als het op een bepaald moment niet kan, dan kun je ook niks uitsluiten. Dat is helaas de situatie waar wij nu inzitten.”

De politicus geeft aan dat zij, het demissionair kabinet, zich toch weer hebben laten verrassen door corona. Daar kan Marjolein Tasche, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland, geen begrip voor hebben. “Dit zag je aankomen. Je ziet het stijgen en het gaat maar door. Als er al een handrem is, dan is de remweg drie weken voordat wij merken dat het aanbod van patiënten afneemt.”

Tasche noemt de zogenoemde handrem van het kabinet niet rigoreus genoeg en is voorstander van een lockdown. “En het zou mooi zijn als dat dan samenvalt met de vakanties op scholen. Want daar verspreidt het snel. De kinderen worden niet ziek, maar zijn een oorzaak van de verspreiding.”

LEES OOK: Ziekenhuisbestuurder pleit voor korte lockdown: ‘Hoop op rigoureuze maatregelen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer