main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 oktober 2021 — 08:40

Zorgen om recordaantal ongebruikelijke transacties: ‘Meer dan een miljoen in 2021’

De Nederlandse tak van de Financial Intelligence Unit verwacht dat het aantal meldingen van ongebruikelijke financiële transacties dit jaar zal oplopen tot meer dan een miljoen. Het aantal meldingen evenaart nu al het record van vorig jaar, dat op ruim zevenhonderdduizend lag.

Dat meldt de FIU aan het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next (NPO2).   

Het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties loopt al een aantal jaar flink op. In 2016 kreeg de Financial Intelligence Unit (FIU), de overheidsdienst belast met het verwerken en beoordelen van ongebruikelijke financiële geldstromen, 417.067 meldingen voor de kiezen. In 2020 waren dit er 722.247.

Van dat aantal werden er door de FIU ruim honderdduizend als daadwerkelijk verdacht aangemerkt, goed voor een waarde van net geen 15 miljard euro. Dit jaar verwacht de FIU meer dan een miljoen aanmeldingen binnen te krijgen. In oktober lag het aantal meldingen al op het recordaantal van 2020, zegt een woordvoerder van de FIU.

Capaciteitsprobleem

Ondanks de explosieve groei van meldingen, is het aantal FIU-medewerkers in de afgelopen jaren slechts met een derde gestegen –  van 63 naar 90. Experts maken zich zorgen over de capaciteit bij de de overheidsdienst. In Stand van Nederland: Generatie Next zegt Robin de Jongh, directeur witwasbestrijding bij ABN AMRO: ‘Het is voor ons niet altijd even duidelijk of er genoeg gebeurt met de meldingen die wij doen. Dat zijn soms langdurige trajecten en dan hopen we maar dat de criminelen aangepakt worden.’ 

‘Meldende instellingen krijgen het gevoel dat hun informatie in een zwart gat wordt gegooid’, constateert Joras Ferwerda, witwas-expert en criminoloog aan de universiteit Utrecht. Dat komt volgens Ferwerda ook door de standaardmethode van de politie, waar de FIU onderdeel van is. ‘Die is heel reactief. Ze kijken pas naar financiën als er concrete verdenkingen zijn. Ik denk dan: ga op kantoor zitten en ga in de systemen kijken: wie heeft opvallend financieel gedrag.’ 

Het komt de strijd tegen drugscriminelen niet ten goede, zegt bijzonder hoogleraar ondermijning Pieter Tops. ‘Er gebeurt bijna niets met dit soort signalen. Er is echt te weinig daadkracht te bespeuren bij overheidsdiensten.’ Van het bedrag van 524 miljoen extra dat met Prinsjesdag is vrijgemaakt ziet hij graag een deel naar de FIU gaan. ‘Geld is de enige echte prioriteit voor drugscriminelen.’

Tweede Kamer

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian wil dit probleem aan de kaak stellen in de Tweede Kamer. Er kan een ‘stevig tandje bij’ als het gaat om de opvolging van die meldingen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ‘Binnenkort worden er allerlei justitieonderwerpen besproken in de Kamer, en daar gaan wij dit 100 procent aan de orde stellen’, zegt hij. ‘Wij willen weten hoe we er in de toekomst voor gaan zorgen dat we het geld blijven volgen. Follow the money.’

Volgens Ellian is het recordaantal meldingen niet ‘helemaal slecht nieuws’, zegt hij. ‘Het betekent wel dat die meldingen binnenkomen en dat we dus enigszins de vinger aan de pols hebben.’

Uitbreiding

Volgens de FIU komt de explosieve stijging van meldingen niet alleen door een toename van meldingen door banken, maar ook door nieuwe meldersgroepen. Zo zijn sinds halverwege vorig jaar ook online brokers van cryptovaluta verplicht om ongebruikelijke transacties te melden op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). 

Om het groeiend aantal meldingen in de toekomst het hoofd te bieden zette de FIU onlangs een nieuw team op met IT-specialisten en data-wetenschappers. Afgelopen Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet 524 miljoen euro beschikbaar stelt in 2022 voor de aanpak van ondermijning. Volgens de woordvoerder verwacht de FIU hier ook een aanvullende bijdrage uit toegekend te krijgen.

Het televisieprogramma Stand van Nederland: Generatie Next van Omroep WNL is vanavond om 22.10 uur te zien op NPO2, of later terug te kijken op NPO Start.

De FIU is de overheidsinstantie waaraan financiële instellingen verplicht ongebruikelijke transacties melden die door hun klanten zijn gedaan. Ook andere zaken die in verband kunnen worden gebracht met witwassen of financieren van terrorisme moeten financiële instellingen bij de FIU melden. De overheidsdienst bestempelt vervolgens of een transactie wel of niet verdacht is. In het laatste geval wordt het dossier met de relevant opsporingsinstanties gedeeld.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer