main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 oktober 2021 — 15:19

Economie veranderd door steunpakketten: ‘Eigenlijk heeft alles stilgelegen’

De economie verandert nu de algemene coronasteunregelingen voor werkgevers en ondernemers zijn afgelopen. Dat zegt hoofdeconoom van ABN AMRO Sandra Phlippen in Stand van Nederland: Generatie Next. “Er gaat nog wel iets gebeuren, dat is zeker. Maar het zal veel minder erg worden dan we initieel gedacht hadden.”

Volgens Phlippen is de kaasstolp “een hele mooie metafoor” voor de economie in coronatijd de afgelopen anderhalf jaar. “Namelijk: afgedekt en afgeschermd door overheidssteun. Daaronder heeft de economie stilgelegen.” Met het beëindigen van de steunpakketten op 1 oktober is ook de kaasstolp verdwenen, zegt Phlippen. Volgens het demissionaire kabinet zou het voortzetten van steun economisch herstel in de weg zitten.

“Wat we zien is dat door al die steun en bescherming er geen ondernemersdynamiek is geweest”, zegt Phlippen daarover. “Het aantal faillissementen is alleen maar afgenomen sinds corona, en het was al heel laag. Het aantal werklozen is heel beperkt opgelopen. Dus eigenlijk heeft alles stilgelegen.”

Maar een ondernemersdynamiek is volgens de econoom een belangrijk onderdeel van een “gezond functionerende economie”. “Nu is de steun weg en moeten ondernemers het weer helemaal zelf doen.” Ze verwacht dat daardoor wel “een deel van de faillissementen die eigenlijk kunstmatig waren stilgelegd, alsnog komen”.

Banken hebben reserves over

Banken hadden aan het begin van de coronacrisis rekening gehouden met een zwarter scenario, zegt Phlippen. “We hadden niet verwacht dat de overheid zo erg zou steunen en hadden allerlei reserves klaarstaan om klanten in de problemen op te vangen en eventueel af te wikkelen. Maar dat was erg beperkt nodig.”

De reserves zijn er nog. “Die staan gewoon klaar, mocht het nog nodig zijn. Maar we verwachten op dit moment niet dat het heel erg wordt.”

Overheden kijken anders naar schulden

Volgens Phlippen is de houding van overheden ten aanzien van schulden door de coronacrisis veranderd. “Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. We leven in die zin echt in een andere wereld. Schulden zijn goedkoper geworden en ook makkelijker houdbaar. Maar het is heel belangrijk dat mensen zich realiseren dat schulden op je eigen rekening wel moeten worden terugbetaald. Daar kun je niet zo makkelijk schulden maken als dat de overheid nu kan. Dat is geen goed voorbeeld.”

“Maar die rekening is, geluk bij een ongeluk, extreem goedkoop omdat de rente heel laag is en naar verwachting nog lang laag zal blijven”, aldus Phlippen.

De economie draait weer op volle toeren, maar door de coronasteun is er ruim 80 miljard euro aan extra schuld ontstaan. Gaan millennials last krijgen van deze geldbubbel? Kijk nu naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer