main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 oktober 2021 — 14:15

Nederland lijkt geen koploper te willen worden op het gebied van kernenergie: ‘Teleurstellend’

Nederland lijkt geen voorloper te willen worden op het gebied van kernenergie. Frankrijk wil samen met andere Europese landen pleiten voor kernenergie in Brussel, maar Nederland heeft zich daar niet bij aangesloten. Daarmee negeert het kabinet de duidelijke wens van een Kamermeerderheid. Dat zorgt voor grote ergernis bij VVD-Kamerlid Silvio Erkens. “Ik ben flink teleurgesteld”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Frankrijk heeft deze week samen met negen andere EU-lidstaten een brandbrief geschreven aan de Europese Commissie. Daarin doen zij de oproep om kernenergie op te nemen in de zogenoemde taxonomie. Daarmee krijgt nucleaire stroom krijgt een klimaatlabel om in aanmerking te komen voor groene financiering. President Macron heeft bovendien besloten dat er met 30 miljard euro ingezet gaat worden voor de bouw van nieuwe kernreactoren.

‘Frankrijk trekt nu de kar’

“We hebben begin dit jaar, ook op mijn initiatief, als Kamer een motie aangenomen met een ruime meerderheid. Die motie heeft het kabinet opgeroepen om samen met Frankrijk en andere verschillende landen in Europa op te trekken om kernenergie op die duurzame lijst te krijgen”, legt Erkens uit.

Dat is nodig omdat de Europese Commissie eind november besluit of kernenergie als duurzaam telt of niet. “Er zijn ook stemmen in Europa die dat niet willen”, zegt Erkens. Dan heeft hij het over onder meer Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland. “Frankrijk trekt eigenlijk de kar nu om de wetenschap te volgen daarin, dus als Nederland daarin meedoet wordt dat pleidooi een stuk sterker.”

In een reactie in De Telegraaf zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat het vanwege de demissionaire status van het kabinet “nu niet het moment is om op deze wijze een politiek statement te maken over één technologie”, aldus staatssecretaris Yeşilgöz (Klimaat).

LEES OOK: Staatssecretaris Yeşilgöz (Klimaat): Commerciële partijen bereid te investeren in kernenergie

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer