main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 oktober 2021 — 21:06

Nederland en andere landen willen samen gijzelsoftware aanpakken

Tientallen landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen gijzelsoftware. Ze spreken zich in een verklaring uit voor internationale samenwerking, onder meer om te voorkomen dat criminelen hun ‘losgeld’ kunnen witwassen.

Vertegenwoordigers van circa dertig landen hadden virtueel vergaderd op initiatief van de Verenigde Staten. De grote afwezige was Rusland, dat niet was uitgenodigd.

Gijzelsoftware wordt in de slotverklaring omschreven als een gevaar voor cruciale infrastructuur, essentiële diensten en consumenten. Dergelijke software versleutelt bestanden op computers, waarna in digitale valuta losgeld betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Landen wisselden op de top ervaringen uit over de impact die zo’n aanval kan hebben. Zo waren op meerdere plaatsen ziekenhuizen getroffen.

De landen vinden volgens de verklaring dat snel iets gedaan moet worden. Zo moet worden ingezet op een betere “cyberhygiëne”, ook in het bedrijfsleven. Met die term wordt verwezen naar manieren om het cybercriminelen moeilijker te maken, bijvoorbeeld door offline backups bij te houden of betere wachtwoorden in te stellen.

Samenwerking politiediensten

Ook samenwerking tussen politiediensten om daders aan te pakken wordt gezien als een noodzakelijke stap. Voorkomen moet worden dat het winstgevend kan zijn om gijzelsoftware te verspreiden, vinden de landen. Die benadrukken dat naar “alle beschikbare middelen” gekeken zal worden bij de aanpak van cybercriminelen.

Hoewel Rusland niet was uitgenodigd, wordt met dat land wel gepraat over de problemen met gijzelsoftware. Dat gebeurt volgens Amerikaanse functionarissen via een ander kanaal. Landen als Nederland, Australië, Frankrijk, Duitsland, Israël en Mexico mochten meedoen aan de tweedaagse bijeenkomst.

LEES OOK: Nu ook smartphones getroffen door gijzelsoftware

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer